Premogovnik, kjer je odjeknila eksplozija, leži v Tabasu približno 540 kilometrov jugovzhodno od Teherana. Foto: Reuters
Premogovnik, kjer je odjeknila eksplozija, leži v Tabasu približno 540 kilometrov jugovzhodno od Teherana. Foto: Reuters

Nesrečo je povzročila eksplozija metana v dveh blokih, B in C, rudnika, ki ga upravlja podjetje Madanjoo, je sporočila iranska državna televizija. V času eksplozije, ki je odjeknila v soboto zvečer, je bilo v rudniku 69 rudarjev.

Reševalna akcija v bloku B je končana. Od 47 delavcev, ki so bili v bloku, jih je 30 umrlo, 17 pa je bilo poškodovanih, je sporočil guverner province Južni Korasan Ali Akbar Rahimi. Medtem še vedno poteka reševalna operacija v bloku C, kjer je visoka koncentracija metana.

Iranski predsednik Masud Pezeškjan je družinam žrtev izrazil sožalje. "Govoril sem z ministri in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ukrepamo," je zatrdil.

"76 odstotkov premoga v državi zagotavlja ta regija, kjer deluje približno od osem do deset velikih podjetij, vključno s podjetjem Madanjoo," je povedal guverner Rahimi.

Zadnja hujša rudniška nesreča v Iranu se je zgodila leta 2017, ko je eksplozija v premogovniku ubila najmanj 42 ljudi. Leta 2013 je v dveh ločenih rudarskih nesrečah umrlo 11 delavcev, leta 2009 pa je bilo v več incidentih v rudnikih ubitih najmanj 20 delavcev.