Joav Galant. Foto: Reuters
Joav Galant. Foto: Reuters

"Gravitacijsko središče se premika proti severu, kamor razporejamo sile, sredstva in energijo za severno areno," je pojasnil v izjavi med obiskom letalskega oporišča Ramat David na severu države. "Odpiramo novo fazo v vojni, ki od nas zahteva pogum, odločnost in vztrajnost," je še dejal, pri čemer ni omenil eksplozij pozivnikov in ročnih radijskih postaj v Libanonu včeraj in danes, je pa pohvalil delovanje izraelske vojske in varnostnih agencij. "Njihovi dosežki so impresivni," je zatrdil brez navajanja podrobnosti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem znova obljubil, da se bo na tisoče prebivalcev, ki so se morali zaradi napetosti z libanonskim gibanjem Hezbolah umakniti s severa, lahko znova vrnilo na svoje domove.

"Kot sem že povedal, prebivalce s severa bomo varno vrnili na njihove domove. Točno to bomo storili," je dejal v kratki videoizjavi, pri čemer ni navedel dodatnih podrobnosti, tudi on pa ni omenil eksplozij v Libanonu, ki so zadale velik udarec Hezbolahu.

Sorodna novica Nove eksplozije v Libanonu: Po pozivnikih razneslo še ročne radijske postaje v uporabi Hezbolaha

Izraelski varnostni kabinet je že na seji s ponedeljka na torek razširil vojne cilje v Gazi in mednje vključil tudi vrnitev izraelskih prebivalcev na sever države ob meji z Libanonom.

Pred tem je izraelski obrambni minister ameriškemu odposlancu Amosu Hochsteinu dejal, da je vojaško ukrepanje edini preostali način za zagotovitev varne vrnitve izraelskih prebivalcev nazaj na sever.

Hezbolah in izraelska vojska sta od napada palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje na začetku oktobra lani, čemur je sledila še vedno trajajoča obsežna izraelska vojaška operacija v Gazi, vpletena v medsebojno obstreljevanje, zaradi česar je okoli 60.000 prebivalcev severa moralo zapustiti svoje domove.

Poznavalci menijo, da bi bile lahko eksplozije pozivnikov in radijskih postaj, ki so ohromile komunikacijo med pripadniki Hezbolaha, uvod v obsežnejšo izraelsko operacijo proti proiranskemu šiitskemu gibanju.

Libanon se pripravlja na najhujše

Napoved Izraela je tako na Bližnjem vzhodu kot v mednarodni skupnosti okrepila bojazni pred stopnjevanjem konflikta s Hezbolahom. Libanonske oblasti so zaradi povečane grožnje okrepile priprave na morebitno razširitev izraelskih napadov.

Začasni libanonski premier Nadžib Mikati se je danes sestal z odborom za obvladovanje nesreč in kriz ter razpravljal o možnih scenarijih.

Okoljski minister Naser Jasin, ki vodi odbor, je poudaril, da si prizadevajo zagotoviti dovolj zatočišč in da lahko v ta namen zagotovijo približno sto šol, ki jih že opremljajo. Po Jasinovih besedah zaloge hrane zadoščajo za več kot tri mesece. Na sestanku so razpravljali tudi o logistiki.