Fotografija, ki kroži po družbenih omrežjih in naj bi prikazovala hišo, kjer je bil ubit Hanija.
Fotografija, ki kroži po družbenih omrežjih in naj bi prikazovala hišo, kjer je bil ubit Hanija.

Po smrti Hanije, ki je bil ubit v sredo okoli druge ure zjutraj v rezidenci v Teheranu, kjer se je mudil na slovesni prisegi novega iranskega predsednika, so poročali, da je hišo v severnem delu iranske prestolnice zadel "letalski izstrelek".

Palestinsko gibanje je odgovornost za napad pripisalo Izraelu, medtem ko je libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah sporočilo, da je Hanijo "umorila raketa, ki jo je na Iran izstrelila druga država". Izrael javno ni prevzel odgovornosti za atentat na Hanijo.

Po poročanjih o letalskem izstrelku se je ugibalo, da je bil Hanija ubit z raketo, ki jo je izstrelilo letalo ali brezpilotno letalo zunaj iranskega zračnega prostora.

A kot poroča ameriški časopis New York Times ob sklicevanju na več virov, tudi na dva Iranca in enega predstavnika ameriških oblasti, vodje političnega krila Hamasa ni ubila raketa ali letalski izstrelek, ampak bomba, ki je bila podtaknjena v njegovi sobi v hiši znotraj kompleksa, ki ga vodi in varuje elitna Iranska revolucionarna garda.

Bomba je bila sprožena, potem ko je bilo potrjeno, da je Hanija v sobi, je povedalo pet virov. Eksplozija, v kateri je bil ubit tudi njegov telesni stražar, je uničila nekaj oken in zrušila del stene hiše. Glede na fotografijo hiše, ki naj bi nastala po napadu in kroži po družbenih omrežjih, so videti poškodbe na zgradbi manjše, kot bi bile pri eksploziji rakete.

V omenjeni hiši je Hanija prebival že večkrat prej, ko je obiskal iransko prestolnico, kar so izkoristili načrtovalci napada, ki so, kot poroča NYT, izkoristili več vrzeli v njegovem varovanju in pomanjkljivosti v domnevno dobro zaščiteni hiši, saj drugače bomba v sobi ne bi bila skrita več tednov.

Trije neimenovani iranski uradniki so za ameriški časopis dejali, da gre za katastrofalen neuspeh iranskih obveščevalnih in varnostnih služb, hkrati pa to pomeni tudi veliko zadrego za Iransko revolucionarno gardo, ki uporablja kompleks za skrivališče, tajne sestanke in nastanitev vplivnih tujih gostov, kot je bil Hanija.

Nejasno ostaja, kako so bombo prinesli v kompleks in jo skrili v sobi, a načrtovanje atentata je vsekakor trajalo več mesecev in zahtevalo obsežen nadzor kompleksa.

Dan pred atentatom sta se vodja Islamskega džihada in Hamasa v Teheranu srečala z ajatolo Alijem Hamenejem. Foto: Reuters
Dan pred atentatom sta se vodja Islamskega džihada in Hamasa v Teheranu srečala z ajatolo Alijem Hamenejem. Foto: Reuters

Ali Hamenej takoj sklical varnostni svet

Iranski viri pravijo, da so po eksploziji preostali gostje v hiši pritekli v sobo, kamor je prihitela tudi zdravniška ekipa, ki je le ugotovila, da je bil Hanija na mestu mrtev, medtem ko so njegovega telesnega stražarja skušali oživljati, a je vseeno umrl.

NYT kot zanimivost omenja, da je bil v eni od sosednih sob nastanjen tudi vodja palestinskega gibanja Islamski džihad Zijad Al Nahala, ki se je v Teheranu mudil skupaj s Hanijo, a njegova soba ni bila močneje poškodovana, kar naj bi kazalo na to, da je bil tarča dobro načrtovanega atentata samo Hanija.

O napadu so takoj obvestili iranskega vrhovnega verskega voditelja ajatolo Ali Hameneja, ki so ga zbudili sredi noči, a je nemudoma sklical sestanek vrhovnega sveta za nacionalno varnost, na katerem naj bi izdal ukaz za povračilni napad na Izrael.

Atentate na nasprotnike v tujini izvaja predvsem izraelska obveščevalna služba Mosad, katere vodja David Barnea je letos januarja dejal, da je njegova agencija "obvezana" poiskati voditelje Hamasa, potem ko je gibanje 7. oktobra lani izvedlo napad na jug Izraela.

"Trajalo bo, kot je trajalo po pokolu v Münchnu, a naše roke jih bodo ujele, kjer koli že so," je dejal Barnea in spomnil na poletne olimpijske igre leta 1972 v bavarski prestolnici, kjer so palestinski teroristi ubili 11 izraelskih športnikov.