Izraelska zračna obramba je Hezbolahove rakete prestregla. Foto: Reuters
Izraelska zračna obramba je Hezbolahove rakete prestregla. Foto: Reuters

Napad na mesto Beit Hillel na severu Izraela je bil po navedbah Hezbolaha odgovor na izraelske napade na mesti Kfar Kela in Deir Siriane na jugu Libanona, v katerih so bili po trditvah Hamasa ranjeni civilisti. V napadu Hezbolaha na Izrael poročil o žrtvah ni bilo.

Vse več držav poziva državljane, naj takoj zapustijo Libanon

Napetosti na Bližnjem vzhodu se stopnjujejo, ob krepitvi možnosti za izbruh vojne med Izraelom in Hezbolahom se vrstijo pozivi, naj tuji državljani zapustijo Libanon. V soboto so svoje državljane k temu pozvale Velika Britanija in ZDA, nato se je za enako potezo odločila tudi Francija, ki je svoje državljane pozvala, naj zaradi visokega tveganja za vojaški spopad čim prej zapustijo to državo.

Francoski zunanji minister Stephane Sejourne je ob tem v soboto govoril z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom, s katerim sta nato vse vpletene strani na Bližnjem vzhodu pozvala k čim večji zadržanosti, da bi preprečili izbruh spopadov, ki bi imeli uničujoče posledice za države na območju.

Tudi jordansko zunanje ministrstvo je državljane, ki so v Libanonu, pozvalo, naj državo zapustijo, vsem pa, da naj ne potujejo tja. Kanada je svojim državljanom poleg obiska Libanona odsvetovala tudi potovanja v Izrael, "saj se lahko razmere hitro poslabšajo brez vnaprejšnjega opozorila", so opozorili po poročanju BBC-ja. Slovenija je svojim državljanom že v četrtek svetovala, naj zapustijo Libanon.

V Libanonu je po atentatih na Hanijo in Šukra izbruhnilo več protestov. Foto: Reuters
V Libanonu je po atentatih na Hanijo in Šukra izbruhnilo več protestov. Foto: Reuters

Razmere na območju so po atentatu na političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Fuada Šukra, namreč še naprej zelo napete. Iran je napovedal maščevanje, ki pa bi ga lahko izvedlo tudi gibanje Hezbolah, ki ga Iran podpira.

Iranski zunanji minister Ali Bakeri Kani je v telefonskem pogovoru z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Evropske unije Josepom Borellom dejal, da bo "Iran nedvomno uporabil svojo legitimno pravico, da kaznuje Izrael", dodaja BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je izrazil upanje, da se bo iransko vodstvo kljub grožnji, da se bodo maščevali za uboj Hamasovega političnega vodje, premislilo. Na vprašanje, ali bo Iran stopil korak nazaj, je Biden dejal: "Upam. Ne vem."