Palestinska gibanja, predvsem Hamas, so iz Gaze na Izrael izstreljevala nevodene rakete, ki niso natančne. Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa je pod izraelsko-egiptovsko blokado. Foto: Reuters
Palestinska gibanja, predvsem Hamas, so iz Gaze na Izrael izstreljevala nevodene rakete, ki niso natančne. Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa je pod izraelsko-egiptovsko blokado. Foto: Reuters

Organizacija je pod drobnogled vzela napade iz Gaze. HRW je opozoril, da se je več izstrelitev raket iz Gaze ponesrečilo in so ubile ali ranile tudi "nedoločeno število Palestincev v Gazi". Po njihovih informacijah je bilo tako ubitih najmanj sedem palestinskih civilistov.

Palestinci so med 11-dnevno vojno z območja Gaze, ki je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo, izstrelili več kot 4000 raket proti Izraelu, ta pa je Gazo obstreljeval iz zraka. V izraelskem obstreljevanju je bilo v Gazi ubitih tudi 67 otrok. Rakete iz Gaze pa so ubile 13 ljudi v Izraelu, med njimi enega vojaka.

Sorodna novica Direktor UNRWA-ja v Gazi: Ljudje imajo vse manj upanja, travme se nalagajo druga na drugo

"Hamasove oblasti morajo prenehati upravičevati nezakonite raketne napade, ki na slepo ubijajo in poškodujejo civiliste, s sklicevanjem na izraelske kršitve," je dejal direktor HRW-ja za Bližnji vzhod in severno Afriko Eric Goldstein. Namen konvencij, ki določajo ravnanja v vojni, je zaščititi vse civiliste, je po poročanju BBC-ja dodal Goldstein.

Organizacija je objavila poročilo nekaj dni zatem, ko je agencija Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) obsodila dejstvo, da so predori, ki jih uporabljajo palestinske oborožene skupine, tudi pod šolami v Gazi, s čimer bi lahko postale tarče bombardiranja tudi te.

HRW je v povezavi z majskimi spopadi sicer vojne zločine očital tudi Izraelu, ker so bili v njegovih napadih pogosto ubiti civilisti, čeprav v bližini ni bilo očitne vojaške tarče.

V današnjem poročilu so predlagali, da naj Mednarodno kazensko sodišče, ki že preiskuje Izrael zaradi domnevnih vojnih zločinov, v preiskavo vključi še domnevne nezakonite raketne napade palestinskih skupin na Izrael in izraelske napade v Gazi.