Posnetek enega izmed izraelskih napadov v Gazi. Foto: Reuters
Posnetek enega izmed izraelskih napadov v Gazi. Foto: Reuters

Baloni so povzročili približno 20 manjših požarov na poljih na jugu Izraela blizu Gaze, izraelska vojska pa je sporočila, da je nato z letali napadla vojaške objekte v Gazi vladajočega palestinskega gibanja Hamas. Zadeli so cilje v Han Junisu na jugu in v mestu Gaza. Vojska je sporočila, da je "pripravljena na vse scenarije, tudi obnovo spopadov zaradi nadaljevanja terorističnih dejanj, ki izvirajo iz Gaze".

Tiskovni predstavnik Hamasa pa je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da bodo Palestinci nadaljevali "svoj pogumni upor in branili svoje pravice in svete kraje" v Jeruzalemu.

To so bili tudi prvi napadi na območje Gaze, ki jih je odobrila nova izraelska vlada premierja Naftalija Beneta, ki je v nedeljo po 12 letih nasledil Benjamina Netanjahuja.

Posledica zažigalnega balona, ki je priletel iz okupirane Gaze. Foto: Reuters
Posledica zažigalnega balona, ki je priletel iz okupirane Gaze. Foto: Reuters

Kot poroča Al Džazira, ni še jasno, ali so napadi zahtevali žrtve. Izrael je v maju 11 dni bombardiral Gazo in ubil več kot 250 ljudi, od tega 66 otrok. Povzročil je tudi ogromno gmotno škodo. V raketiranju palestinskih gibanj je bilo v Izraelu ubitih 12 ljudi, od tega dva otroka.

Do novih napadov je prišlo, potem ko je več tisoč judovskih nacionalistov z dovoljenjem Benetove vlade izvedlo t. i. pohod zastav skozi stari, okupirani del Jeruzalema.

Izraelska policija je pred pohodom odstranila palestinske protestnike z njihove poti tudi s streljanjem z naboji, prevlečenimi z gumo, in šokgranatami. Pri tem je bilo ranjenih 30 ljudi, 17 Palestincev so prijeli.

S pohodom so judovski nacionalisti proslavili obletnico "ponovne združitve" Jeruzalema po izraelski okupaciji vzhodnega dela mesta med šestdnevno vojno junija leta 1967. Pri tem so vzklikali "smrt Arabcem" in Palestincem sporočali: "... naj vaše vasi gorijo".

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je tovrstne vzklike obsodil. "Da obstajajo skrajneži, ki jim izraelska zastava predstavlja sovraštvo in rasizem, je grozno in neodpustljivo," je dejal.

Izrael dva dni po prisegi nove vlade bombardiral Gazo

Izraelska vojska na Zahodnem bregu ubila Palestinko

Izraelska vojska je na okupiranem Zahodnem bregu ubila Palestinko. Kot so navedli, je ženska pripeljala z avtomobilom in skušala zapeljati v vojake v mestu Hizma med Jeruzalemom in Ramalo, nato pa izstopila in jih skušala napasti z nožem.

"Vojaki so se na napadalko odzvali s streljanjem in jo nevtralizirali," je sporočila vojska. Ženska je zaradi strelnih ran umrla, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Palestinski mediji so ubito identificirali kot 29-letno doktorsko študentko Mai Afanah, poroča Al Džazira.

Mediji še poročajo, da po tem, ko so jo vojaki ustrelili, na prizorišče niso prišli reševalci, žrtev pa je izkrvavela.

Izraelske sile so na zasedenih ozemljih v zadnjih mesecih ubile več deset Palestincev, za katere izraelska vojska pravi, da so hoteli napasti izraelske vojake. Medtem palestinske organizacije za zaščito človekovih pravic opozarjajo, da izraelske sile namerno ubijajo Palestince, ki jim niso nevarni.

Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gaza so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Sorodna novica Direktor UNRWA-ja v Gazi: Ljudje imajo vse manj upanja, travme se nalagajo druga na drugo