Prizorišče izraelskega napada na predmestje Bejruta. Foto: Reuters
Prizorišče izraelskega napada na predmestje Bejruta. Foto: Reuters

V napadu na nogometno igrišče na Golanski planoti je bilo ubitih 12 otrok, pripadnikov etnične skupine Druzov. Hezbolah je vpletenost v napad na Golanski planoti zanikal.

Po navedbah libanonskih virov naj bi Šukr napad preživel.

"Izraelska vojska je v Bejrutu izvedla napad na poveljnika, ki je odgovoren za umor otrok v Madždal Šamsu na Golanski planoti in številnih drugih izraelskih civilistov," so v izjavi na omrežju X sporočile izraelske sile.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je prav tako potrdil napad v Bejrutu in dodal, da je Hezbolah v soboto z napadom na območje na zasedeni Golanski planoti "prekoračil rdečo črto".

Vir blizu Hezbolaha, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da je bil tarča napada Hezbolahov štab v južnem delu libanonske prestolnice, kjer naj bi bil omenjeni visoki poveljnik.

Tarča napada naj bi bil Hezbolahov štab v južnem delu libanonske prestolnice. Foto: Reuters
Tarča napada naj bi bil Hezbolahov štab v južnem delu libanonske prestolnice. Foto: Reuters

Gre za Fuada Šukra, vojaškega svetovalca vodje libanonskega šiitskega gibanja Hasana Nasrale in enega najpomembnejših Hezbolahovih poveljnikov. Isti neimenovani vir je za AFP povedal, da sta bila v napadu ubita dva človeka, vendar naj bi Šukr napad preživel.

Libanonski premier Nadžib Mikati je napad označil za "očitno izraelsko agresijo na južna predmestja Bejruta". Kot je opozoril, gre za kaznivo dejanje v "nizu agresivnih operacij, v katerih so bili ubiti civilisti, kar je jasna in izrecna kršitev mednarodnega prava".

Moskva napad označila za kršitev mednarodnega prava

Tudi v Iranu in Moskvi so izraelski napad na Bejrut označili za očitno kršitev mednarodnega prava, v Beli hiši pa ga niso neposredno komentirali, so pa sporočili, da je vsesplošen spopad med Izraelom in Libanonom še mogoče preprečiti.

Vodja misije ZN-a v Libanonu Aroldo Lazaro in posebna koordinatorica ZN-a Jeanine Hannis-Plasschaert sta medtem vzpostavila stike z oblastmi v obeh državah, da bi preprečila izbruh vojne med Hezbolahom in Izraelom, je sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Stephane Dujarric.

Izraelska vojska je sicer že ponoči izvedla približno deset raketnih napadov na položaje Hezbolaha v južnem Libanonu, pri čemer je ubila tudi enega pripadnika gibanja. Izrael je povračilne napade na Hezbolahove položaje v Libanonu napovedal že v ponedeljek. "Na napad bomo odgovorili kmalu in odgovor bo silovit," je premier Benjamin Netanjahu dejal ob obisku mesta Madždal Šams na Golanski planoti, ki jo Izrael okupira od leta 1967.