Begunsko taborišče Tulkarm je nastalo leta 1950 po ustanovitvi Izraela, ki Zahodni breg zaseda od leta 1967. Foto: Reuters
Begunsko taborišče Tulkarm je nastalo leta 1950 po ustanovitvi Izraela, ki Zahodni breg zaseda od leta 1967. Foto: Reuters

Kot poroča palestinska tiskovna agencija Vafa, gre za najsmrtonosnejši napad v tem delu Palestine po letu 2000. Izraelska letala so napadla kavarno v štirinadstropni stavbi. Po navedbah Al Džazire je prvič po več kot 20 letih Izrael za atentat na Zahodnem bregu uporabil svoje vojaško letalstvo. Izrael naj bi za napad uporabil lovce F-16.

Med 18 žrtvami napada, v katerem je bilo zadeta stavba zravnana z zemljo, je tudi mati z dvema otrokoma.

Izraelska vojska je v kratki izjavi potrdila izvedbo napada, v katerem je ubila lokalnega poveljnika palestinskega gibanja Hamas Zahija Jaserja Abda Al Razeka Kufija, ki naj bi bil odgovoren za več napadov v tem delu Palestine.

Hamas je napad označil za krutega in posvaril pred dodatnim zaostrovanjem razmer. Napad je obsodilo tudi palestinsko gibanje Fatah in danes pozvalo k demonstracijam v čast ubitim.

Palestinske oblasti, ki vladajo na okupiranem Zahodnem bregu, so mednarodno skupnost pozvale k nujnemu ukrepanju za ustavitev stopnjevanja pokolov nad Palestinci.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Ravi Fatuh je dejal, da ti napadi ne bodo nikomur prinesli varnosti in stabilnosti, ampak bodo območje potegnili v več nasilja.

Mesto in begunsko taborišče Tulkarm na severu Zahodnega brega sta bila avgusta med prizorišči obsežne operacije izraelske vojske. V zadnjem letu so izraelski vojaki in naseljenci na Zahodnem bregu ubili več kot 700 Palestincev. V istem času je bilo na izraelski strani ubitih 24 ljudi.