Palestinci ob razrušeni cesti v begunskem taborišču Dženin. Foto: Reuters
Palestinci ob razrušeni cesti v begunskem taborišču Dženin. Foto: Reuters

Izraelske sile za zdaj niso potrdile, ali to pomeni konec operacij na severnem delu Zahodnega brega.

Izraelska vojska je operacije v Dženinu, Tulkaremu in Tubasu na severnem delu okupiranega Zahodnega brega sprožila prejšnjo sredo, ko je hkrati vdrla v vsa tri mesta z vojaki, tanki, buldožerji in ob uporabi letalnikov, njihov namen pa naj bi bil "razbiti palestinske teroristične mreže".

Vojska je danes v objavi na omrežju X sporočila, da so "med desetdnevno protiteroristično operacijo v Dženinu likvidirali 14 teroristov, prijeli več kot 30 osumljencev in uničili približno 30 eksplozivnih sredstev, podtaknjenih pod cestami, podzemno skladišče orožja pod mošejo in laboratorij za izdelavo razstreliva".

Okupacijske sile so v Dženinu v desetih dneh ubile najmanj 21 Palestincev, med njimi tudi več otrok in starejših, še več deset ljudi pa je hudo ranjenih, je poročala španska tiskovna agencija EFE, ki se sklicuje na palestinsko tiskovno agencijo Vafa.

Uničenih skoraj 70 odstotkov ulic in cest

Tokratni vdor v Dženin je bil eden najdaljših in najbolj krvavih v zgodovini delovanja izraelske vojske, po podatkih lokalnih oblasti so z oklepniki in buldožerji poškodovali ali uničili skoraj 70 odstotkov ulic in cest ter povzročili obsežno škodo na stanovanjskih stavbah in drugi infrastrukturi.

Dženin je mesto na severu okupiranega Zahodnega brega, poznano po palestinskem oboroženem odporu proti izraelski okupaciji, navaja EFE. V tamkajšnjem begunskem taborišču živi približno 14.000 ljudi, večinoma mladih in brezposelnih potomcev Palestincev, pregnanih ob ustanovitvi Izraela leta 1948.

Potem ko je Izrael preteklo sredo sprožil največjo vojaško operacijo na Zahodnem bregu v dveh desetletjih, izraelski vojaki še vedno zapirajo več krajev in izvajajo množične aretacije. Ob tem namerno uničujejo infrastrukturo, zaradi vsega tega pa se lokalno prebivalstvo spopada s pomanjkanjem osnovnih dobrin.

Ubitih okoli 150 otrok

Od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi, so izraelske sile in naseljenci iz izraelskih nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu ubili več kot 650 Palestincev, med njimi približno 150 otrok.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock z izraelskim kolegom Izraelom Kacem. Foto: Reuters
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock z izraelskim kolegom Izraelom Kacem. Foto: Reuters

Nemčija: Izključno vojaški pristop do Gaze ni rešitev

Izključno vojaški pristop Izraela do Gaze in boja proti Hamasu ni rešitev, je po današnjem srečanju z izraelskim kolegom Izraelom Kacem v Tel Avivu dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

"Pretekli konec tedna je dramatično pokazal, da zgolj vojaški pristop ni rešitev za situacijo v Gazi," je dejala Baerbock, pri čemer je imela v mislih trupla šestih izraelskih talcev, ki so jih minuli konec tedna našli v Gazi.

Odkritje je imelo za posledico povečanje pritiska izraelske javnosti na skrajno desno vlado premierja Benjamina Netanjahuja, naj s palestinskim islamističnim gibanjem sklene dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev.

K takojšnji prekinitvi sovražnosti je pozvala tudi Baerbock, pri čemer je bila kritična do izjav nekaterih skrajno desnih izraelskih ministrov, denimo ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvira, ki je na omrežju X sporočil, da je Netanjahuja prosil, naj poraz Hamas in drugih "terorističnih organizacij" na Zahodnem bregu uvrsti med cilje trajajoče vojne.

"Ko člani izraelske vlade sami pozivajo k enakemu pristopu na Zahodnem bregu kot v Gazi, prav to akutno ogroža varnost Izraela," je ocenila vodja nemške diplomacije, ki se je v Tel Avivu sestala tudi z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom, ne pa tudi z Netanjahujem.

Izrael je pozvala še, naj odločneje ukrepa in ustavi gradnjo nezakonitih izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, rekoč, da bi si Netanjahujeva vlada tudi s tem lahko povrnila zaupanje mednarodne skupnosti.

Iz Tel Aviva se je Baerbock odpravila še v Ramalo na Zahodnem bregu, kjer se bo srečala s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo.

V Gazi se nadaljujejo napadi

Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na severni del Gaze. V napadu na stanovanjsko hišo je bilo ubitih šest ljudi, vojska pa obstreljuje tudi begunsko taborišče Nusejrat, je poročala Al Džazira. V obstreljevanju Gaze, ki poteka že od jutra, naj bi umrlo najmanj 12 ljudi.

Medtem naj bi izraelska vojska skušala razširiti koridor Necarim, ki deli Gazo na severni in južni del in kjer vojska lahko nadzoruje gibanje Palestincev med severom in jugom.

UNRWA nadaljuje cepljenje proti otroški paralizi

Agencija ZN-a za palestinske begunce UNRWA je sporočila, da je kampanja cepljenja proti otroški paralizi, ki poteka v Gazi, zajela več kot 355.000 otrok. UNRWA je na družbenem omrežju X navedla, da namerava v prihodnjih dneh nadaljevati cepljenje in cepiti okoli 640.000 otrok, starih od 10 let.

Al Džazira je medtem poročala, da je palestinsko ministrstvo za zdravje opozorilo, da izraelska vojska ni želela uskladiti vstopa zdravstvenih ekip na nekatera območja na jugu Gaze.