Žalovanje za ubitim 13-letnim Mohamedom. Foto: EPA
Žalovanje za ubitim 13-letnim Mohamedom. Foto: EPA

Deček je bil ustreljen v vasi Beit Dadžan vzhodno od Nablusa na severu Zahodnega brega. Oskrbo je zaradi solzivca potrebovalo še šest Palestincev, zoper protestnike pa so ga izstrelile izraelske sile, je sporočila reševalna služba palestinskega Rdečega polmeseca.

Izraelska vojska se glede incidenta še ni oglasila, poroča Al Džazira.

V ločenem dogodku sta bila v petek ranjena še dva Palestinca, in sicer v vasi Beita, kjer si prebivalci že leta prizadevajo, da bi izraelski naseljenci in vojska zapustili vrh hriba.

Nove žrtve so umrle nekaj dni po tem, ko je Izrael oznanil, da bo gradil še 3000 novih domov za judovske naseljence na okupiranem Zahodnem bregu. Izraelske naselbine na zasedenem palestinskem ozemlju so nezakonite, kršijo mednarodno pravo in predstavljajo vojni zločin.

Izrael je napovedal tudi gradnjo okoli 1300 domov za Palestince na Zahodnem bregu, a po mnenju kritikov pa je to le poskus preusmeritve pozornosti z obsodb gradnje za lastne naseljence.

Palestinska ozemlja so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, Izrael pa je v tem času nanje naselil že več kot 600.000 judovskih naseljencev v želji po spremembi demografske slike palestinskih ozemelj. Naselbine so razporejene strateško, in sicer da onemogočijo nastanek povezane in celovite palestinske države.

Sorodna novica "Izrael vsako leto aretira in na vojaških sodiščih preganja od 500 do 700 palestinskih otrok"