Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za prvi obisk kakega izraelskega predsednika v tej zalivski državi. Ob prihodu ga je pozdravil zunanji minister Združenih arabskih emiratov Abdulah bin Sajid, nato pa ga je v svoji palači sprejel prestolonaslednik Abu Dabija šejk Mohamed bin Zajed Al Nahjan.

Hercog in šejk Mohamed sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih in varnostnih vprašanjih. Združeni arabski emirati so bili zadnja dva tedna dvakrat tarča napada z brezpilonimi letalniki in raketami, ki so jih izstrelili jemenski hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran.

Po besedah šejka Mohameda Izrael in Združeni arabski emirati delijo isti pogled na grožnje regionalni stabilnosti in miru, še posebej skrajnih in terorističnih sil.

"Bližnji vzhod je vstopil v novo obdobje s pomočjo modrih in pogumnih odločitev prestolonaslednika in drugih voditeljev, da se normalizirajo odnosi," je tvitnil Hercog.

Izraelskega predsednika na poti spremlja žena Mihal. Predvidoma se bo v okviru obiska srečal tudi z judovsko skupnostjo in odprl izraelski nacionalni dan na svetovni razstavi Expo.

Izrael je v zadnjih časih začel krepiti stike z arabskimi državami. Decembra je izraelski premier Naftali Benet kot prvi izraelski premier obiskal Združene arabske emirate.

Izrael je leta 2020 z Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom ob posredovanju ZDA podpisal dogovor o vzpostavitvi diplomatskih odnosov. Lani so emirati v Tel Avivu odprli svoje veleposlaništvo, državi pa sta vzpostavili tudi letalske povezave.

Hercog je v Abu Dabi letel prek Savdske Arabije, kar je označil za "resnično ganljiv trenutek". Riad in Izrael nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov, a Izrael je že nakazal, da želi vzpostaviti stike s savdsko kraljevino.