Zakonodaja prepoveduje tudi objavljanje fotografij ali imen policistov. Na fotografiji pripadniki jordanske kraljeve garde. Foto: EPA
Zakonodaja prepoveduje tudi objavljanje fotografij ali imen policistov. Na fotografiji pripadniki jordanske kraljeve garde. Foto: EPA

Spodnji dom jordanskega parlamenta je zakonodajo potrdil prejšnji mesec, v torek je zeleno luč prižgal še senat. Zakon bo po kraljevi odobritvi začel veljati en mesec po objavi v uradnem listu, kar naj bi se zgodilo še danes, poroča Al Džazira.

Zakonodaja za sporne objave na spletu predvideva denarno ali celo zaporno kazen. Gre za objave, za katere bodo oblasti presodile, da "spodbujajo k nemoralnosti", izkazujejo "prezir do vere" ali "spodkopavajo nacionalno enotnost".

Kaznovali bodo tudi uporabnike spleta, ki objavijo fotografije ali imena pripadnikov policije. Prav tako zakonodaja prepoveduje nekatere načine ohranjanja spletne anonimnosti.

Opozorila pred drakonsko zakonodajo

14 organizacij za človekove pravice, vključno s Human Rights Watch, je pred glasovanjem v jordanskem parlamentu v izjavi opozorilo, da je zakon drakonski. Zakonodajo so kritizirale tudi ZDA, ki so ena glavnih zaveznic Jordanije.

"Nejasne določbe odpirajo možnost za jordansko izvršilno vejo oblasti, da kaznuje posameznike zaradi uveljavljanja svoje pravice do svobode izražanja," so zapisale organizacije za človekove pravice in dodale, da bodo sodniki "v večini primerov prisiljeni obsoditi državljane".

Jordanski premier Bišer Al Kasavneh je sicer med razpravo o predlogu zakona v parlamentu dejal, da se je povečalo število zločinov na svetu in da spletno izsiljevanje povzroča nered. "Zakon se ne dotika svoboščin ali pravic, zapisanih v ustavi," je dodal.

Blokada TikToka med protesti

Human Rights Watch je v poročilu iz leta 2022 navedel, da jordanske oblasti vse pogosteje ciljajo na protestnike in novinarje v "sistematični kampanji za zadušitev miroljubne opozicije in utišanje kritičnih glasov". Decembra lani so v Jordaniji onemogočili aplikacijo TikTok, na kateri so uporabniki delili videoposnetke delavskih protestov.