Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so sporočili iz Elizejske palače, je predsednik Francije poudaril, da mora do dogovora priti čim prej, ob tem pa je izrazil razočaranje nad zastojem pogajanj.

Ta so namreč od marca na mrtvi točki, tudi nedavni poskus posrednih pogajanj med Iranom in ZDA v Katarju konec junija ni obrodil sadov.

Raisi pa je v pogovoru obsodil "nekonstruktivne pozicije in dejanja ZDA in evropskih držav", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so leta 2018 pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa enostransko odstopile od sporazuma, uradno znanega kot skupni celoviti načrt ukrepanja (JCPOA). ZDA so zatem še okrepile sankcije proti Iranu, ki je posledično začel opuščati zaveze iz sporazuma.

Iran se že dlje časa pogaja o oživitvi sporazuma s svetovnimi velesilami, ki so Teheranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudile omilitev sankcij. V pogajanjih neposredno sodelujejo Iran ter Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo, Rusija in Kitajska, posredno pa tudi ZDA.

Pogajanja so marca zastala predvsem zaradi zahteve Irana, da se Islamsko revolucionarno gardo umakne z ameriškega seznama terorističnih organizacij.

Macron je v dvournem pogovoru z Raisijem še opozoril na usodo dveh francoskih državljanov, ki sta bila obsojena vohunjenja oziroma ogrožanja državne varnosti, prav tako pa je izrazil zaskrbljenost glede dveh francoskih sindikalistov, ki sta od maja v pridržanju in čakata na sojenje na podlagi obtožnice o ogrožanju iranske državne varnosti.