Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters

"Ta teden se bomo sestali in začeli izvajati praktične ukrepe," je dejal Netanjahu ob začetku tedenskega zasedanja vlade. Obljubil je, da bo pravosodno reformo nadaljeval "umirjeno in odgovorno", drugih podrobnosti pa ni navedel, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skrajno desna vlada pod vodstvom Netanjahuja je zaradi nasprotovanja opozicije in množičnih protestov v državi marca začasno odložila sprejemanje reforme, da bi domnevno omogočila sklenitev kompromisa z opozicijo.

Današnja napoved Benjamina Netanjahuja je prišla po tistem, ko je opozicija v sredo zapustila medstrankarske pogovore za dosego dogovora glede reforme.

Politični voditelji v državi za neuspeh pogovorov krivijo drug drugega. Netanjahu je opozicijo obtožil "izigravanja", medtem ko mu je vodja stranke Ješ atid Jair Lapid očital, da se samo pretvarja, da želi pogajanja.

Predstavniki opozicije so sporočili, da bodo pogajanja nadaljevali šele takrat, ko bo končana sestava organa za imenovanje sodnikov. Imenovanje sodnikov je v središču reforme, za katero si prizadeva koalicija Netanjahujeve stranke Likud ter skrajno desnih in ultraortodoksnih judovskih zaveznikov.

Proti pravosodni reformi, s katero želi vlada po prepričanju opozicije oslabiti avtoriteto vrhovnega sodišča, politiki pa podeliti večja pooblastila pri izbiri sodnikov, je v soboto zvečer na ulicah izraelskih mest znova, že 24. teden zapored, protestiralo na deset tisoče ljudi.