Množica v Tel Avivu. Foto: Reuters
Množica v Tel Avivu. Foto: Reuters

Protesti proti napovedani pravosodni reformi se odvijajo že od januarja, kmalu po prisegi Netanjahujeve skrajno desne vlade. Na nekaterih se je zbralo tudi več kot 200.000 udeležencev.

Organizatorji zahtevajo umik predloga reforme, za katero trdijo, da ima za namen podreditev sodstva politiki, namesto zgolj preložitve njenega sprejema. Netanjahu je namreč marca oznanil premor v sprejemanju reforme, češ da želi omogočiti širšo razpravo o predlaganih spremembah.

Sorodna novica Izraelska okupacija v času prodemokratičnih protestov: od pogromov do zanikanja obstoja Palestincev

V soboto so protesti potekali v Tel Avivu, Haifi in Rehovotu, poroča Al Džazira.

V Haifi je nekdanji izraelski premier Ehud Barak pozval k nenasilni vstaji proti Netanjahujevi vladi. Dejal je, da "zdaj ni čas za premor". "Ne smemo se prepustiti utvaram. Protest se mora stopnjevati in prerasti v državljansko vstajo, nenasilno državljansko nepokorščino," je dejal.

Večmesečni pogovori o reformi, ki bi okrnila avtoriteto vrhovnega sodišča in dala politiki večja pooblastila pri izbiri sodnikov, niso prinesli napredka, izraelski mediji pa poročajo, da bi lahko parlament o reformi kadar koli spet glasoval.

Netanjahujeva vlada, ki jo sestavljajo njegova stranka Likud in skrajno desni ultraortodoksni judovski zavezniki, trdi, da so spremembe potrebne za uravnoteženje zakonodajne in sodne oblasti.

Kritiki medtem opozarjajo, da predstavlja reforma neposredno grožnjo državljanskim pravicam in bi vladi dodelila neomejeno moč.

Na protestih tudi opozorila o diskriminaciji Palestincev

Nekateri ljudje so na protestih opozarjali tudi na diskriminacijo izraelskih državljanov palestinskega rodu. Teh je okoli 20 odstotkov vseh državljanov oziroma okoli 1,6 milijona.

Njihove skupnosti so žrtve kriminala, glede katerega vlada, kot opozarjajo, ne ukrepa dovolj.

Od začetka leta sta bila v nasilju, povezanem s kriminalom, ubita 102 palestinska državljana Izraela, kar je skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V četrtek jih je bilo pet ustreljenih in ubitih v avtopralnici v Jafii, mestu blizu Nazareta na severu Izraela.

Palestinci v Izraelu se pritožujejo nad diskriminacijo in neukrepanjem policije v primeru nasilja in kriminala, ki ga je nesorazmerno več v njihovih skupnostih, v katere Izrael tudi nesorazmerno manj vlaga.

Minister, pristojen za policijo, je Itamar Ben-Gvir, ki je bil v Izraelu leta 2007 obsojen rasističnega hujskanja proti Palestincem in podpiranja teroristične organizacije.

Novi protesti proti pravosodni reformi v Izraelu