Zrušenje silosov na drugo obletnico uničujoče eksplozije. Foto: Reuters
Zrušenje silosov na drugo obletnico uničujoče eksplozije. Foto: Reuters

Preiskava ene od najhujših tragedij v zgodovini Libanona, v kateri je bilo poškodovanih več tisoč ljudi, približno 300.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, je obstala, medtem ko so strokovnjaki za človekove pravice ob nedavnem obisku Libanona ugotovili, da so prizadeta območja še vedno v ruševinah. Poleg tega so tudi sredstva mednarodne skupnosti za obnovo komaj začela prihajati do upravičencev.

Na dan druge obletnice sta se v bejrutskem pristanišču zrušila še dva silosa, potem ko se je pred tednom dni že zrušil del silosov, kjer je pred tem sicer dva tedna divjal požar.

Ogromni silosi so absorbirali velik del uničujoče eksplozije, ki je 4. avgusta 2020 odjeknila v bejrutskem pristanišču. So pa silosi pred posledicami eksplozije zaščitili obsežna območja na zahodu Bejruta.

Pred tremi tedni je na območju silosov, domnevno zaradi fermentacije zalog žita ob visokih poletnih temperaturah, izbruhnil požar, zato so oblasti opozarjale, da se bodo zrušili še nadaljnji deli ogromne strukture.

Libanonska vlada je sicer iz varnostnih razlogov že aprila odredila porušenje skoraj 50 metrov visokih silosov, v katerih so v preteklosti hranili tudi več kot 100.000 ton žit, v zadnjih dveh letih pa so postali nekakšen simbolni opomin na katastrofo avgusta 2020. Porušenje so nato preložili, tudi zaradi pritožbe svojcev žrtev eksplozije, ki želijo silose ohraniti kot spomenik.

V silosih so pred eksplozijo hranili pšenico in koruzo. Foto: Reuters
V silosih so pred eksplozijo hranili pšenico in koruzo. Foto: Reuters