Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hanija je bil ubit v sredo zgodaj zjutraj v napadu na njegovo rezidenco, potem ko se je v iranski prestolnici v torek udeležil inavguracije novoizvoljenega iranskega predsednika Masuda Pezeškjana. Njegovo začasno bivališče je zadel "izstrelek iz zraka" in poleg njega ubil še njegovega telesnega stražarja.

Hanijeve posmrtne ostanke bodo po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali, je sporočil Hamas. Hanija je v zadnjih letih živel v Katarju, ki je ponudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa in ki tudi posreduje v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, kjer je na oblasti palestinsko islamistično gibanje.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije. Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa tudi razglasile tridnevno žalovanje.

Uboja Hanije in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjo zaostritvijo na Bližnjem vzhodu. Po mnenju generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa gre za nevarno stopnjevanje napetosti.

Izrael ni neposredno komentiral napada, je pa izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da je njegova država v zadnjih dneh zadala "rušilne udarce" svojim sovražnikom. Ob tem je posvaril Izraelce, da so pred njimi težki dnevi, saj se krepi strah pred spopadi širših razsežnosti.

"Pripravljeni smo na vsak scenarij in ostali bomo enotni ter se odločno uprli vsaki grožnji," je zatrdil izraelski premier.

Hanija je bil od leta 2017 politični vodja Hamasa. Foto: Reuters
Hanija je bil od leta 2017 politični vodja Hamasa. Foto: Reuters

Ugibanja o odgovoru Irana

Kot je poročala dopisnica Karmen W. Švegl, veliko držav poziva k umiritvi razmer, tudi Varnostni svet ZN-a pravi, naj se Iran ne pusti provocirati, kako bo odgovoril Teheran, pa je drugo vprašanje. Seveda se nekako čuti prisiljenega odgovoriti, vprašanje pa je, kako, je dejala Švegl, ki ugiba, ali bi bil to lahko neposreden raketni napad na vojaške cilje v Izraelu, napad prek posrednikov ali pa bi bili tarča celo izraelski interesi v tujini, kot so veleposlaništva in druga predstavništva. Iran sicer vztraja, da si ne želi vojne.

Po besedah Karmen Švegl se v Izraelu pripravljajo na morebiten odgovor Irana, ki bi se lahko zgodil v naslednjih dneh. Nekaj letalskih družb je že odpovedalo polete, v zraku so nenehno bojna letala. Ministre izraelske vlade so opozorili, naj brez predhodne odobritve tajnih služb ne hodijo na obmejna območja z Libanonom ali v Gazo.