Nekateri ljudje se vračajo med ruševine, saj se skušajo dokopati do svojega premoženja. Foto: Reuters
Nekateri ljudje se vračajo med ruševine, saj se skušajo dokopati do svojega premoženja. Foto: Reuters

Turške oblasti so sporočile, da je v potresu v začetku februarja znotraj njenih meja umrlo 44.218 ljudi, v Siriji pa jih je po uradnih podatkih umrlo 5914, kar pomeni, da je skupno število žrtev tresenja tal na prizadetem območju preseglo 50.000. V potresu je bilo poleg tega samo v Turčiji porušenih ali močno poškodovanih več kot 160.000 zgradb, v katerih je bilo več kot pol milijona stanovanj. Brez strehe nad glavo je po ocenah ostalo 1,5 milijona ljudi.

Od prvega potresa z magnitudo 7,8 do danes so izmerili že več kot 9000 popotresnih sunkov.

Predsednik države Recep Tayyip Erdogan je sodržavljanom obljubil, da bo popotresna obnova končana v enem letu. Preživele so namestili v šotorih, zabojnikih ali hotelskih sobah. Predsedniški urad je ob tem spisal odlok, v skladu s katerim bodo lahko posamezniki, ustanove in organizacije gradili stanovanja in pisarne, ki jih bodo nato podarili ministrstvu za urbanizacijo, to pa jih nato razdelilo ljudem, ki jih je prizadel potres.

Vrste za pomoč v provinci Hatay. Foto: Reuters
Vrste za pomoč v provinci Hatay. Foto: Reuters

Za gradnjo se lahko uporabijo tudi sušna in negozdna zemljišča, je zapisano v uredbi, ki dodaja, da običajni postopki, vključno z obvestili o gradnji in ugovori, med postopki načrtovanja in delitve zemljišč tokrat ne bodo potrebni.

Ogromni stroški

Začasna ali stalna območja za preselitev bo določilo ministrstvo za urbanizacijo glede na oddaljenost območja od potresne prelomnice, primernost tal in bližino naselitvenega središča, je še navedeno v uredbi.

Začetni načrt predvideva gradnjo 200.000 stanovanj in 70.000 podeželskih hiš, kar naj bi po ocenah bank stalo najmanj 15 milijard dolarjev.