Šah Čerah v pokrajini Fars je eno najpomembnejših svetišč za šiite. Foto: Reuters
Šah Čerah v pokrajini Fars je eno najpomembnejših svetišč za šiite. Foto: Reuters

"Po terorističnem napadu dveh oboroženih moških na svetišče v mestu Širaz so bili ubiti štirje ljudje," je poročala uradna tiskovna agencija IRNA. Več ljudi je bilo ranjenih.

Dva oborožena napadalca sta vstopila v svetišče in začela streljati na varnostnike in obiskovalce, poroča Al Džazira. Napad je povzročil paniko med ljudmi v svetišču in na ulicah.

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da je na kraju dogodka prijela enega strelca z jurišno puško in osmimi nabojniki, polnimi streliva. Drugi strelec je pobegnil.

Odgovorne za lanski napad usmrtili z obešanjem

Šiitsko muslimansko svetišče Šah Čerah je bilo tarča smrtonosnega napada že oktobra lani, ko je bilo ubitih 13 ljudi, 30 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za lanski napad je prevzela sunitska muslimanska skrajna skupina Islamska država.

V napadu je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Foto: Reuters
V napadu je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Foto: Reuters

Dva vpletena v napad so julija letos javno usmrtili z obešanjem na ulici blizu svetišča, potem ko so ju marca obsodili na smrt zaradi korupcije, oboroženega upora in delovanja proti nacionalni varnosti.

Iranske oblasti nameravajo zaostriti kazni za pravila oblačenja

Iranske oblasti so lanski napad povezale z množičnimi protesti po smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla med policijskim pridržanjem po aretaciji zaradi neustreznega nošenja naglavne rute. Njena smrt je sprožila večmesečne množične proteste po Iranu, nemiri pa so po trditvah iranskih oblasti "tlakovali pot" za napade na Šah Čerah.

Na protestih so številne Iranke izrazile nasprotovanje strogim pravilom oblačenja in si protestno snele naglavne rute. Iranski parlament medtem sprejema novo začasno zakonodajo, ki bo določila nove kazni za neupoštevanje pravil oblačenja. Kot je danes poročal BBC, so poslanci izglasovali, da bodo razprave potekale za zaprtimi vrati.