Zaradi izraelskih politik do Palestincev so palestinske družine, kjer je eden od zakoncev izraelski državljan, drug pa Palestinec z okupiranega ozemlja, prisiljene živeti ločeno ali se izseliti iz Izraela. Foto: EPA
Zaradi izraelskih politik do Palestincev so palestinske družine, kjer je eden od zakoncev izraelski državljan, drug pa Palestinec z okupiranega ozemlja, prisiljene živeti ločeno ali se izseliti iz Izraela. Foto: EPA

Tako imenovan zakon o državljanstvu je bil v četrtek sprejet s 45 glasovi za in 15 proti. Zakon je nadomestil začasno uredbo, ki je bila sprva sprejeta na vrhuncu druge palestinske vstaje oziroma intifade leta 2003, nato pa so jo vsako leto objavljali do lanskega julija, ko v parlamentu ni bilo potrebne navadne večine za novo podaljšanje.

Tokrat je bil zakon sprejet s podporo vladajoče stranke premierja Naftalija Beneta Jamina in nekaterih desničarskih frakcij v opoziciji, poroča Al Džazira.

Notranja ministrica Ajelet Šaked, ki je leta 2014 na Facebooku objavila svoj zapis, v katerem je celotno "palestinsko ljudstvo" označila za "sovražnika", za palestinske matere pa je dejala, da rojevajo "male kače", je za nov zakon dejala, da je pomemben za "varnost države in njeno utrditev kot judovske države".

Več deset poslank in poslancev 120-članskega parlamenta ni oddalo glasu.

Zakon bo veljal eno leto, v skladu z njim pa lahko palestinski zakonci izraelskih državljanov pridobijo začasno dovoljenje za bivanje za dve leti, ki pa ga izraelske oblasti prekličejo s sklicevanjem na varnostne razloge.

Zagovorniki zakona pravijo, da je njegov namen pomagati zagotavljati varnost Izraela in njegov "judovski značaj".

Sorodna novica "Izrael nima pravice biti judovska država, saj to pomeni institucionalizacijo diskriminacije"

Očitki o rasizmu

Nekateri poslanci so dejali, da je namen zakona preprečiti postopno vrnitev palestinskih beguncev, ki so bili ob nastanku Izraela pregnani s svojih domov, in njihovih potomcev. Medtem se Izrael pripravlja na sprejem tisoče ukrajinskih beguncev judovskega rodu.

"Država Izrael je judovska in takšna bo ostala," je dejal Simča Rotman iz skrajno desne opozicijske Religijske sionistične stranke.

Drugi poslanci in poslanke zakon označujejo za rasističnega. Gabi Laski iz stranke Merec je dejala, da je zakon "črna pika v knjigi zakonov v Izraelu" in dodala, da je "Merec kot celota glasoval proti rasizmu". Tudi Mansur Abas, vodja Združene arabske liste, je zakonu nasprotoval.

Kritiki pravijo, da je zakon diskriminatoren do 21 odstotkov izraelskih državljanov palestinskega rodu, saj onemogoča, da izraelsko državljanstvo in pravico do stalnega prebivališča pridobijo tudi njihovi palestinski zakonci z ozemelj pod izraelskim vojaškim nadzorom.

Združenje za državljanske pravice v Izraelu opozarja, da je zakon "ksenofoben in rasističen", saj palestinskim prebivalcem odreka temeljne pravice.

Zakon ob tem prepoveduje tudi združenje izraelskih državljanov ali prebivalcev z zakonci iz t. i. "sovražnih držav", kot so Libanon, Sirija in Iran. Predvsem pa bo prizadel palestinske ženske in otroke, opozarjajo v Združenju za državljanske pravice v Izraelu. Po njihovi oceni gre za obliko "kolektivnega kaznovanja".

Izrael je Vzhodni Jeruzalem, Zahodni breg in Gazo zasedel v vojni, ki jo je sprožil leta 1967, kjer je uvedel različne pravne režime za tam živeče Palestince in judovske naseljence. Izraelske naselbine na zasedenih ozemljih so sicer nezakonite in predstavljajo vojni zločin.