Izrael trdi, da je nogometno igrišče v izraelski naselbini na Golanski planoti zadela raketa, ki jo je izstrelil Hezbolah. Foto: Reuters
Izrael trdi, da je nogometno igrišče v izraelski naselbini na Golanski planoti zadela raketa, ki jo je izstrelil Hezbolah. Foto: Reuters

V Hezbolahu so odgovornost za napad zanikali.

Izraelska vojska, ki se sklicuje na obveščevalne podatke, je sporočila, da Hezbolah laže, ko trdi, da ni vpleten v napad na judovsko naselbino Majdal Šams, in da se mu bo maščevala za "smrt nedolžnih otrok".

Izraelski zunanji minister Israel Kac je ob tem dejal, da je "popolna vojna proti Hezbolahu in Libanonu vse bližje." Kot je opozoril, je Hezbolah prestopil rdečo črto, zato bo "izraelski odgovor temu ustrezen".

Iz libanonske vlade so medtem sporočili, da obsojajo napade na civiliste, in pozvali h končanju sovražnosti na obeh straneh.

Do napada na Golansko planoto, ki je pod izraelsko okupacijo, je prišlo, potem ko so bili v današnjem izraelskem napadu na jugu Libanona ubiti štirje pripadniki Hezbolaha. Izrael trdi, da je napadel vojaške objekte Hezbolaha.

Spopadi med pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki ga podpira Iran, in izraelsko vojsko so se razplamteli po začetku vojne v Gazi oktobra lani.

Golanska planota je bila del Sirije do leta 1967, ko jo je izraelska vojska v šestdnevni vojni zasedla. Leta 1981 je kneset ozemlje priključil Izraelu. Ta enostranska priključitev ni mednarodno priznana in Sirija vztrajno zahteva vrnitev Golanske planote.

Raketni napad na Golansko planoto