Damask je za napad obtožil teroristične skupine. Foto: Reuters
Damask je za napad obtožil teroristične skupine. Foto: Reuters

Kot je poročal Sirski observatorij za človekove pravice, je bilo med ubitimi tudi deset civilistov, saj so se slovesne podelitve diplom udeležile tudi družine kadetov. Po nekaterih podatkih je bilo ranjenih še več kot 200 ljudi, po drugih je številka nižja.

Sirska vojska je po poročanju BBC-ja za napad obtožila "teroristične skupine", ki jih po njenih besedah podpirajo znane mednarodne sile. Odgovornost za napad z brezpilotnim letalnikom, na katerega je bilo pripeto eksplozivno sredstvo, ni prevzela nobena od uporniških ali džihadističnih skupin, ki se v državljanski vojni borijo proti silam predsednika Bašarja Al Asada.

Brezpilotni letalnik naj bi priletel z območij severozahodno od Homsa, ki jih nadzirajo uporniške skupine.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je navedla izjavo generalnega poveljstva oboroženih sil, da je več brezpilotnih letal z eksplozivom ciljalo vojaško akademijo v Homsu takoj po koncu popoldanske slovesnosti ob podelitvi diplom.

"Agresija je povzročila smrt več civilistov in vojaškega osebja, poleg tega je bilo ranjenih več deset povabljenih družin, pa tudi več sodelujočih študentov," so sporočili in napovedali odziv na "kaznivo dejanje brez primere".

Slovesnosti se je udeležil tudi sirski obrambni minister, ki pa je odšel le nekaj minut pred napadom.

ZDA sestrelile turški brezpilotni letalnik

Pentagon je potrdil, da so sestrelili turški brezpilotni letalnik, ki je operiral blizu ameriških sil v Siriji. To je prvič, da so ZDA sestrelile letalsko opremo zaveznice v Natu.

Turška obveščevalna služba je v četrtek izvedla napade proti kurdskim silam v Siriji kot povračilni ukrep za bombni napad prejšnji konec tedna v Ankari. Turško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v četrtek ponoči turške sile v zračnih napadih uničile 30 kurdskih vojaških tarč na severu Sirije, med njimi tudi skladišča in zaklonišča.

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je sporočil, da so turški brezpilotni letalniki v četrtek izvedli zračne napade v Hasaki, približno en kilometer proč od ameriških sil. Nekaj ur pozneje, ko se je turški brezpilotni letalnik ameriškim silam približal na manj kot 500 metrov, ga je F-16 sestrelil.