Žena blogerja Raifa Badavija z njegovo fotografijo. Foto: Reuters
Žena blogerja Raifa Badavija z njegovo fotografijo. Foto: Reuters

Med obsojenimi, ki jih je doletela smrtna kazen, so ljudje, povezani z Islamsko državo, Al Kaido, hutijskimi uporniki, proti katerim se od leta 2015 v Jemnu borijo savdske sile, in drugimi terorističnimi organizacijami.

Vsi naj bi načrtovali napade na kraljestvo, vključno s pobojem "velikega števila" civilistov in pripadnikov savdskih varnostnih sil. Med 81 usmrčenimi je sicer 73 savdskih državljanov, sedem Jemencev in en Sirec.

Bogata zalivska država ima sicer eno najvišjih stopenj izvršenih smrtnih kazni na svetu, v preteklosti pa jih je pogosto izvajala z obešenjem. V letu 2021 so tam usmrtili skupno 69 zapornikov. So ena od približno 50 držav na svetu, ki še uporabljajo smrtno kazen, po številu izvršenih pa so jo v letu 2020 prekašali le Iran, Egipt in Irak.

Po desetih letih na prostosti bloger Raif Badavi

So pa v petek iz zapora po odsluženi desetletni zaporni kazni izpustili blogerja Raifa Badavija. Aretiran je bil leta 2012 na podlagi zakonodaje o kibernetskem kriminalu, potem ko je bil obtožen "žaljenja islama".

Vzpostavil je tudi liberalni spletni forum, na blogu pa je kritiziral savdsko versko policijo in pozival h koncu vloge religije v politiki. Leta 2014 je bil obsojen na 10-letno zaporno kazen in 1000 udarcev. Prvih 50 udarcev so mu zadali leta 2015, preostalih 950 pa so po svetovnem ogorčenju suspendirali. Savdska Arabija je bičanje ukinila aprila 2020.

Badavijeva žena Ensar Haidar med govorom. Foto: EPA
Badavijeva žena Ensar Haidar med govorom. Foto: EPA

V času prestajanja kazni so se nanj sklicevali aktivisti, ki pozivajo k zaščiti človekovih pravic v Savdski Arabiji, 38-letni Badavi pa je prejel tudi nagrado Novinarjev brez meja.

Trenutno ni jasno, kakšni so pogoji za izpustitev iz zapora. Kazen iz leta 2014 je vključevala tudi 10-letno prepoved potovanj, ki naj bi sledila prestajanju zaporne kazni.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je sporočila, da so Badaviju za 10 let prepovedali tudi uporabo družbenih omrežij, kar "močno omejujejo njegovo zmožnost izražanja".

Bo lahko šel v Kanado?

Badavi je imel med prestajanjem zaporne kazni tudi zdravstvene težave. Njegova žena Ensaf Haidar je že leta 2018 dejala, da ga ona in trije otroci niso videli skoraj osem let. Žena in otroci so zdaj kanadski državljani.

Če bodo savdske oblasti Badaviju dovolile oditi iz države, bo lahko živel v Kanadi, saj se poslanci soglasno odločili, da mu dodelijo državljanstvo.

Kanada je Savdsko Arabijo leta 2018 pozvala, naj izpustijo zaprte aktiviste. Zaradi poziva je Riad izgnal kanadskega veleposlanika in zamrznil trgovanje s Kanado, savdske študente s štipendijo pa iz Kanade preselil v druge države.

Lani pa je ultrakonservativna monarhija začela izpuščati aktiviste, februarja recimo Ludžain Al Hatlul, junija pa Nasimo Al Sadah in Badavijevo sestro Samar Badavi. Številni politični zaporniki medtem še vedno ostajajo zaprti.