Gre za prvi večji izbruh kolere v Siriji po več kot desetletju. Foto: Reuters
Gre za prvi večji izbruh kolere v Siriji po več kot desetletju. Foto: Reuters

Od konca septembra so v 11 od 14 sirskih pokrajin zaznali skupno 594 primerov, je v torek sporočilo sirsko ministrstvo za zdravje. Večina umrlih je v severni pokrajini Alep. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in ZN sta v torek opozorila, da so razmere v prizadetih pokrajinah skrb vzbujajoče, kolera pa se širi na nova območja.

S to izredno nalezljivo boleznijo se ljudje navadno okužijo s hrano ali vodo, povzroča pa drisko in bruhanje. Razširja se predvsem na gosto poseljenih območjih, ki nimajo ustreznega kanalizacijskega omrežja ali pitne vode.

Bolezen se je prvič po letu 2009 vrnila v Sirijo, kjer je po podatkih ZN-a po več kot desetletju vojne poškodovanih skoraj dve tretjini čistilnih naprav, polovica črpališč in tretjina vodnih stolpov.

Zadnji izbruh je še posebej skrb vzbujajoč v prenatrpanih begunskih taboriščih, ki imajo omejen dostop do čiste vode in sanitarnih izdelkov.

Po navedbah WHO-ja lahko kolera, če je ne zdravimo, povzroči smrt v nekaj urah, vendar številni okuženi nimajo simptomov ali pa so ti blagi. Po vsem svetu bolezen vsako leto prizadene od 1,3 milijona do štiri milijone ljudi, zaradi nje pa letno umre od 21.000 do 143.000 ljudi.

WHO je konec septembra opozoril tudi, da je število primerov kolere po vsem svetu po letih upadanja skrb vzbujajoče naraslo. Samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta so o izbruhih kolere poročali iz 26 držav.