Petkovih molitev na Tempeljskem griču se je udeležila množica vernikov. Foto: Reuters
Petkovih molitev na Tempeljskem griču se je udeležila množica vernikov. Foto: Reuters

Izraelska policija je vstopila v kompleks, potem ko so izgredniki tam začeli metati kamenje in rakete, med drugim proti Zidu žalovanja.

Večina poškodovanih je utrpela poškodbe zgornjega dela telesa, je sporočil Rdeči polmesec. V bolnišnico so prepeljali 22 ljudi.

Policija je v izjavi navedla, da so policisti za zajezitev nemirov uporabili sredstva za razganjanje nemirov. Po poročanju prič je policija uporabila solzivec in streljala z gumijastimi naboji. Po navedbah prič in novinarjev AFP so se spopadi po jutranjih molitvah umirili.

V zadnjih dveh tednih je bilo v spopadih na območju Al Aksa ranjenih več kot 250 Palestincev. Do novih nemirov prihaja v času, ko muslimani praznujejo zadnji petek v svetem mesecu ramazanu, ki se bo končal v začetku prihodnjega tedna.

Tempeljski grič v Jeruzalemu je sveti kraj tako za jude kot za muslimane. Na njem stoji mošeja Al Aksa, ki je tretji najsvetejši kraj za muslimane, obenem pa je tudi judovski sveti kraj, saj sta tam stala dva judovska templja. Kraj je pod palestinsko upravo, Izrael pa je pristojen za varnost. V skladu z dogovorom lahko kraj obiščejo tudi judje, vendar tam ne smejo moliti.

Novo nasilje sproža skrbi pred ponovitvijo večjega stopnjevanja napetosti, potem ko so pred letom dni podobni nemiri vodili v 11-dnevno vojno med stranema.

Iranci protestirali proti Izraelu in ZDA

Na tisoče Irancev se je danes udeležilo protiizraelskih protestov, na katerih so izrazili podporo Palestincem, hkrati pa nasprotovali Izraelu in ZDA. Vsakoletni shodi, ki znova potekajo po dveletnem premoru zaradi pandemije covida-19, so se odvili v senci novih izraelsko-palestinskih spopadov v Jeruzalemu.

Na shodih proti Izraelu in ZDA se je zažigalo ameriške in izraelske zastave. Foto: Reuters
Na shodih proti Izraelu in ZDA se je zažigalo ameriške in izraelske zastave. Foto: Reuters

Na dan, ki ga v Iranu imenujejo al Kuds, kar je arabsko ime za Jeruzalem, se je v prestolnici Teheran več sto tisoč ljudi udeležilo protestnih shodov, na katerih so vzklikali protiizraelska gesla.

Protestniki so mahali z zastavami ter vzklikali "Smrt Ameriki" in "Smrt Izraelu". V rokah so nosili napise "Jeruzalem je naš" in "Dan Kudsa je dan islama". Protestni shodi so potekali tudi v drugih večjih iranskih mestih, med drugim v Mašhadu, Isfahanu in Tabrizu.

Državno organizirani shodi, ki jih je ob dnevu Jeruzalema leta 1979 uvedel iranski revolucionarni voditelj ajatolah Homeini, vsako leto potekajo na zadnji petek postnega meseca ramazana.

Na njih izražajo podporo Palestincem, ki so v šestdnevni vojni z Izraelom leta 1967 izgubili Vzhodni Jeruzalem. To je vključevalo tudi jeruzalemska sveta mesta, kot je mošeja Al Aksa, ki je za muslimane eden najsvetejših krajev.

Iran ne priznava Izraela in ima tamkajšnjo vlado za najhujšega sovražnika ter vzrok vseh težav v regiji.