Islamska država je v Siriji še dejavna. Foto: Reuters
Islamska država je v Siriji še dejavna. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Združenem kraljestvu je sporočil, da je bilo v napadu na cesti skozi puščavo blizu mesta Majadin ob meji z Irakom ubitih 23 sirskih vojakov, 10 pa jih je bilo ranjenih.

Druge sirske aktivistične skupine govorijo o 20 ubitih vojakov.

Sirski observatorij je sporočil, da so zasedo pripravili pripadniki Islamske države, katere speče celice v delih Sirije še naprej izvajajo smrtonosne napade kljub porazu leta 2019, poroča Al Džazira.

Več deset vojakov naj bi bilo še pogrešanih, potem ko so oboroženi moški obkrožili avtobus in nanj začeli streljati. Gre za najsmrtonosnejši napad Islamske države letos.

Kot poroča Al Džazira, se sirska vojska ali vlada še nista odzvali.

Napadi spečih celic Islamske države, še posebej na obsežnem puščavskem območju, ki ga je imela včasih pod nadzorom, so v zadnjih mesecih postali še drznejši in bolj krvavi, je dejal vodja Sirskega observatorija Rami Abdurrahman.

Po njegovih besedah skuša Islamska država poslati sporočilo, da je še dejavna in močna kljub napadom na njene vodje.

Ta mesec je skupina za novega vodjo imenovala Abuja Hafsa Al Hašimija Al Kurašija in priznala smrt prejšnjega vodje Abuja Huseina Al Huseina Al Kurašija, za katerega je Turčija sporočila, da ga je ubila aprila.

Islamska država je nadzirala velike dele Sirije in Iraka, na tem ozemlju pa je leta 2014 razglasila kalifat. V letih, ki so sledila, pa je izgubljala ozemlje. Leta 2017 je bila premagana v Iraku, dve leti pozneje pa tudi v Siriji, kjer so se proti njej borile sile pod vodstvom sirskih Kurdov s podporo ZDA.

Sirska vzhodna provinca Deir Az Zor je razdeljena. Del nadzirajo sirske vladne sile, ki imajo podporo Irana in Rusije, del pa borci pod vodstvom Kurdov, ki jih podpirajo ZDA.

Islamska država napada tako civiliste kot kurdske borce, vladne sile in proiranske borce.