Direktor bolnišnice Šifa Mohamed Abu Salmija. Foto: Reuters
Direktor bolnišnice Šifa Mohamed Abu Salmija. Foto: Reuters

Mohamed Abu Salmija, ki so ga izraelske sile prijele med operacijami v Šifi novembra lani, in drugi izpuščeni Palestinci so se vrnili v Gazo. Pet so jih sprejeli na zdravljenje v bolnišnico Aksa, druge pa so poslali v bolnišnice v Han Junisu, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal zdravstveni vir. Skupaj je bilo izpuščenih 55 Palestincev.

Abu Salmija je na tiskovni konferenci opisal razmere v izraelskem zaporu. Dejal je, da so bili številni zaporniki med zaslišanji ubiti. V zaporu pa je ostalo več tisoč palestinskih zapornikov.

Po njegovih besedah izraelski zdravniki in drugi zdravstveni delavci tepejo in mučijo palestinske zapornike, njihova telesa pa obravnavajo kot nežive predmete.

Po poročanju Al Džazire je Abu Salmija dejal, da je vsak palestinski zapornik izgubil približno 30 kilogramov. Zapornike mučijo, je dejal. Izraelski vojaki skoraj vsakodnevno vpadajo v celice in napadajo zapornike.

Kot je še dejal Abu Salmija, ga izraelske oblasti uradno niso ničesar obtožile, čeprav je bil zaprt več kot sedem mesecev. Zaporniki nimajo dostopa do odvetnika, prav tako jih ni obiskala nobena mednarodna institucija.

Ostanki bolnišnice Šifa po izraelskih napadih. Foto: Reuters
Ostanki bolnišnice Šifa po izraelskih napadih. Foto: Reuters

Abu Salmija je razmere v zaporih označil za "tragične". Poleg tega, da jih mučijo, palestinskim zapornikom tam tudi primanjkuje hrane in vode.

Palestinski novinar in humanitarni delavec Mansur Šuman je dejal, da so izraelske sile v zadnjih mesecih na nepravilen način pridržale tisoče ljudi, kot je Mohamed Abu Salmija.

Ti zaporniki so v "obupnih razmerah tako psihično kot fizično", je dejal. "Nimajo dostopa do primerne hrane ali vode, mučijo jih. Preživljajo pekel na zemlji," je dodal.

Obsodbe izpustitve v Izraelu

Več izraelskih politikov je obsodilo izpustitev Abuja Salmije. Izpustitev Abuja Salmije in "več deset drugih teroristov" pomeni varnostno malomarnost, je dejal minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir, ki je bil leta 2007 v Izraelu obsojen podpiranja teroristične organizacije.

"Prišel je čas, da predsednik vlade ustavi obrambnega ministra Joava Galanta in vodjo Šin Beta pri vodenju neodvisne politike, ki je v nasprotju s stališčem kabineta in vlade," je dodal.

Tudi Beni Ganc, nekdanji član vojnega kabineta, je obsodil izpustitev Abuja Salmije. Pozval je k odpustitvi tistega, ki je izpustitev odredil.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pozval k takojšnji preiskavi izpustitve palestinskih zapornikov iz Gaze, vključno z Abujem Salmijo.

Španija se pridružuje Južni Afriki v postopku proti Izraelu

Španija se je na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu uradno pridružila tožbi Južne Afrike, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj. “Motiv za pridružitev tej tožbi je naša odgovornost in zavezanost konvenciji o preprečevanju genocida in naši odločni predanosti mednarodni zakonodaji,” je sporočilo špansko zunanje ministrstvo.

“Naš cilj je doprinesti k tem, da bi v gazi in na Bližnjem vzhodu ponovno vladal mir," so še dodali.

Gaza: Ubitih že 37.900 ljudi

Medtem je ministrstvo za zdravje v Gazi sporočilo, da je bilo od 7. oktobra lani do zdaj tam ubitih najmanj 37.900 ljudi, vključno z več kot 15.000 otroki. Ranjenih je 87.060 ljudi.

Resnično število žrtev izraelskih napadov je verjetno precej višje, saj je tisoče ljudi pogrešanih pod ruševinami.