Izrael trdi, da je raketo na nogometno igrišče izstrelil Hezbolah z ozemlja Libanona. Foto: Reuters
Izrael trdi, da je raketo na nogometno igrišče izstrelil Hezbolah z ozemlja Libanona. Foto: Reuters

"Ponoči so izraelske zračne sile napadle teroristične cilje Hezbolaha tako globo na libanonskem ozemlju kot na jugu Libanona, vključno s skladišči orožja in teroristično infrastrukturo," je sporočila izraelska vojska.

Nočni napadi na Libanon so odgovor Izraela na raketni napad na vas Majdal Šams na Golanski planoti, ki jo od leta 1967 okupira Izrael. Raketa je zadela nogometno igrišče, medtem ko so se na njem igrali otroci in mladostniki. Izraelske oblasti so sporočile, da so bili vsi ubiti stari med 10 in 12 let. Še 13 ljudi je bilo v napadu ranjenih.

"Igrali so nogomet, ko so zaslišali sirene in stekli proti zaklonišču ... morda bi potrebovali približno 15 sekund, vendar zaklonišča niso dosegli, ker je raketa zadela mesto med igriščem in zakloniščem," je za Reuters dejal Mourhaf Abu Saleh, ki je bil priča napadu.

Hezbolah je po napadu zanikal kakršno koli odgovornost. "Islamski odpor nima prav nič opraviti z incidentom in kategorično zanika vse lažne obtožbe v zvezi s tem," je v pisni izjavi zapisalo gibanje.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je med obiskom prizorišča napada obtožil Hezbolah, da laže, ko zanika odgovornost. Po njegovih besedah je bila v napadu uporabljena ena od raket iranske izdelave Falaq-1, ki so v "izključni lasti Hezbolaha".

"Naši obveščevalni podatki so jasni. Hezbolah je odgovoren za umore nedolžnih otrok," je dejal Hagari in dodal, da se Izrael pripravlja na povračilne ukrepe.

Hezbolah je po poročanju BBC-ja v soboto pred napadom na nogometno igrišče prevzel odgovornost za štiri raketne napade na območju, pri čemer je imel eden za cilj vojaško postojanko na pobočju Hermona, ki leži na meji z Libanonom in je od nogometnega igrišča oddaljeno približno tri kilometre.

Raketa je zadela igrišče, medtem ko so mladi na njem igrali nogomet. Foto: Reuters
Raketa je zadela igrišče, medtem ko so mladi na njem igrali nogomet. Foto: Reuters

Gre za najhujši napad na severu Izraela po napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani, čemur je v zadnjih mesecih sledilo nenehno obstreljevanje med Hezbolahom in izraelskimi silami.

Izrael obljublja odločen odgovor

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po napadu dejal, da bo Hezbolah plačal visoko ceno, kakršne po njegovih besedah doslej še ni plačal.

Skrajno desni finančni minister v Netanjahujevi vladi Bezalel Smotrič je pozval k ostrim povračilnim ukrepom, tudi proti vodji Hezbolaha Hasanu Nasrali. "Nasrala bi moral plačati za smrt otrok s svojo glavo. Ves Libanon bi moral plačati," je zapisal na omrežju X.

Napad bi lahko po ocenah poznavalcev sprožil obsežen spopad med Izraelom in Hezbolahom.

Vas Majdal Šams je, kot navaja BBC, ena od štirih vasi na Golanski planoti, kjer živi okoli 25.000 pripadnikov arabsko govoreče etnične skupine Druzov.

Napad na nogometno igrišče so obsodile številne države.

ZDA so ob obsodbi sporočile, da ameriška podpora varnosti Izraela "železna in neomajna proti vsem skupinam, ki jih podpira Iran, vključno z libanonskim Hezbolahom".

Posebni odposlanec ZN-a Ton Wennesland je obsodil napad in ob tem vse strani pozval k zadržanosti. "Bližnji vzhod je na robu. Svet in regija si ne moreta privoščiti novega odprtega konflikta," je zapisal na omrežju X.

Napad je obsodila Rusija, ki je tesen zaveznik Irana. "Obsojamo vse teroristične akcije, ki jih izvaja katera koli skupina," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Obsodbam se je pridružila tudi libanonska vlada, kar sicer ni v njeni navadi. "Napadi na civiliste so očitna kršitev mednarodnega prava in so v nasprotju z načeli človečnosti," so zapisali v izjavi.

Iran je prek tiskovnega predstavnika zunanjega ministra Maserja Kananija posvaril Izrael pred kakršno koli "novo avanturo" v Libanonu.