Sinvar je ustanovitelj ene izmed Hamasovih obveščevalnih služb Madžd. Foto: AP
Sinvar je ustanovitelj ene izmed Hamasovih obveščevalnih služb Madžd. Foto: AP

"Trenutno identitete teroristov ni mogoče preveriti," je sporočila izraelska vojska in še pojasnila, da v zgradbi, kjer so bili prisotni pripadniki Hamasa, najverjetneje ni bilo izraelskih talcev. Napad se je zgodil na območju Rafe na jugu Gaze.

"Izraelska vojska izvaja DNK-teste na truplu borca, da bi potrdila, ali gre za Sinvarja," je nekoliko pozneje pod pogojem anonimnosti za francosko tiskovno agencijo AFP povedal izraelski varnostni uradnik.

Dve izraelski televiziji, KAN in N12 News, sta poročali, da je Sinvar mrtev, in se pri tem sklicevali na izraelske uradnike. Tudi dva neimenovana predstavnika izraelskih oblasti sta za Reuters povedala, da so bili člani izraelskega varnostnega kabineta obveščeni o smrti vodje Hamasa.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem na omrežju X zatrdil, da bo Izrael izsledil "vsakega terorista". "Dosegli bomo vsakega terorista in ga eliminirali," je zapisal.

Sinvar velja za glavnega načrtovalca napada Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani, po katerem je Izrael sprožil obsežne vojaške operacije v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja.

Po julijskem atentatu na glavnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo je Sinvar prevzel njegov položaj.

61-letni Sinvar je od leta 2017 vodil Hamas na območju Gaze. Na položaju je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo palestinskega islamističnega gibanja.

Sinvar je bil v preteklosti večkrat tarča napadov. Foto: Reuters
Sinvar je bil v preteklosti večkrat tarča napadov. Foto: Reuters

Sinvar je tudi eden od ustanoviteljev skupine leta 1987. Rojen je bil četrt stoletja pred tem na območju Han Junisa v Gazi, kamor je bila njegova družina pregnana ob ustanovitvi Izraela. Sam je več kot 20 let preživel v izraelskih zaporih, kjer naj bi se naučil hebrejščine.

V Izraelu so ga leta 1988 aretirali zaradi "terorističnih dejavnosti" in ga obsodili na štiri dosmrtne zaporne kazni. Iz zapora so ga izpustili oktobra 2011 v okviru dogovora o izmenjavi več kot tisoč palestinskih zapornikov za izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga oboroženi Palestinci ugrabili pet let pred tem.

Napad na šolo v Gazi

V izraelskem napadu na šolski kompleks v Gazi, ki je služil kot zatočišče za razseljene ljudi, je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, pri čemer je Hamas zanikal, da bi šolo Abu Husein v Džabaliji uporabljal za vojaške namene.

Izraelska vojska je namreč sporočila, da so se v šoli skrivali pripadniki Hamasa in Islamskega džihada, ki so tudi bili tarča napada.