Izraelski posnetek brezpilotnika, ki naj bi bil zadnji posnetek Sinvarja. Vodja Hamasa je umrl med spopadom z izraelskimi vojaki. Foto: Reuters
Izraelski posnetek brezpilotnika, ki naj bi bil zadnji posnetek Sinvarja. Vodja Hamasa je umrl med spopadom z izraelskimi vojaki. Foto: Reuters

Medtem ko so po novici o smrti Sinvarja zahodni voditelji govorili o upanju, da dogodek predstavlja priložnost za končanje vojne, ki traja več kot leto dni in v kateri je Izrael v Gazi ubil več kot 42.000 ljudi, je Netanjahu zagotovil, da vojne ni konec.

"Danes je zlo utrpelo hud udarec, a naša naloga še ni končana," je v četrtek dejal Netanjahu. "Medtem ko to ni konec vojne v Gazi, je to začetek konca," je dejal. "Za prebivalce Gaze imam preprosto sporočilo: ta vojna se lahko konča jutri," je dodal Netanjahu in kot pogoj za to postavil Hamasovo izročitev orožja in vrnitev ujetnikov, zajetih 7. oktobra lani.

Z njim so se strinjali tudi drugi visoki izraelski politiki. Beni Ganc, vodja Stranke narodne enotnosti, ki je junija izstopil iz Netanjahujevega vojnega kabineta zaradi nestrinjanja z vodenjem vojne, je dejal, da "misija ni končana" in da bodo izraelske sile v Gazi delovale "še leta".

Sorodna novica Voditelji držav EU-ja pozvali k prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu, obsodili Hamas in Iran

Načelnik izraelske vojske Herci Halevi je dejal, da je vojska "poravnala račun" s Sinvarjem, a da se bo še naprej borila, "dokler ne bodo zajeli vseh teroristov, ki so bili vpleteni v pokol 7. oktobra, in domov pripeljali vseh talcev", poroča Al Džazira.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je dejal, da je bil Sinvar ubit v sredo, ko so ga opazili z dvema drugima borcema v Rafi na skrajnem jugu razdejane Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sile so identificirale tri teroriste, ki so bežali od doma do doma," je nadaljeval in povedal, da je Sinvar sam pobegnil v eno od stavb, vojska pa je območje preiskala z letalnikom. Posnetki letalnika, ki jih je objavila vojska, prikazujejo Sinvarja v stavbi s poškodovano roko in glavo, v zadnjih trenutkih pa je vodja Hamasa v bližajoči se letalnik vrgel palico.

"Identificirali smo ga kot terorista v stavbi, zato smo napadli stavbo in vanjo vstopili," je še dodal.

Iran: Odpor bo obstajal, dokler bo obstajala okupacija

Uboj Sinvarja bo na Bližnjem vzhodu okrepil duh odpora, je v četrtek kmalu po izraelski potrditvi njegovega uboja sporočilo iransko predstavništvo pri Združenih narodih. Dodalo je, da bo odpor obstajal, dokler bosta obstajali okupacija in agresija.

"Duh odpora se bo okrepil. Postal bo vzor mladim in otrokom, ki bodo nadaljevali njegovo pot k osvoboditvi Palestine. Dokler obstajata okupacija in agresija, bo trajal odpor," je na omrežju X še zapisala iranska misija pri ZN-u. Iran velja za dolgoletnega podpornika tako Hamasa kot libanonskega Hezbolaha, ki se prav tako spopada z izraelsko vojsko.

Michel odgovornost za trpljenje v Gazi pripisal Sinvarju

Po odzivih na novico o Sinvarjevi smrti iz ZDA in nekaterih evropskih držav so se odzvali tudi v vrhu EU-ja.

Sorodna novica Hezbolah napovedal novo fazo v vojni z Izraelom. V Libanonu že več kot 2400 žrtev.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je povedal, da je poleg odgovornosti za napade 7. oktobra lani Sinvar "odgovoren za ogromno trpljenje ljudi v Gazi". Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je Sinvarja opisala kot vodjo teroristične organizacije, ki je stal za napadi Hamasa na Izrael. "Njegova smrt zagotovo močno slabi Hamas," je dejala po koncu vrha EU-ja.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je Sinvarja označil za "oviro nujno potrebni prekinitvi ognja in brezpogojni izpustitvi vseh talcev". "Jahja Sinvar je bil terorist, na seznamu EU-ja, odgovoren za grozljiv napad 7. oktobra," je na omrežju X sporočil Borrell.

Dodal je, da "mora priti do konca nasilja, osvoboditve talcev in konca trpljenja Palestincev".

Medtem ko Zahod Hamas označuje za teroristično organizacijo, pa ga je nekdanji svetovalec izraelske vlade Daniel Levi označil za odporniško gibanje. Hamas je "odporniško gibanje, ukoreninjeno v svojem ljudstvu, ker je to ljudstvo zatirano in se mu odrekajo pravice," je dejal. Uboj Sinvarja ne bo končal palestinskega odpora zoper izraelsko zatiranje, je dodal.

V šoli v Gazi ubitih najmanj 28 ljudi

Medtem iz Gaze poročajo, da je Izrael bombardiral šolo v begunskem taborišču Džabalija na severu okupiranega območja, ki ga upravlja ZN, in pri tem ubil najmanj 28 ljudi. Šola je bila polna razseljenih Palestincev.

Al Džazira poroča, da je velika večina ranjenih ljudi, ki so jih pripeljali v prenatrpano bolnišnico Kemal Advan v Bejt Lahiji, otrok.

Gre za del večje izraelske vojaške operacije na severu Gaze, kamor Izrael od 5. oktobra preprečuje dobavo hrane ter zdravstvene in humanitarne pomoči.