Napadena šola v Nusejratu. Foto: Reuters
Napadena šola v Nusejratu. Foto: Reuters

V napadu na trinadstropno šolo agencije ZN-a za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) je bilo po navedbah katarske televizije Al Džazira ranjenih še najmanj 80 ljudi.

Po navedbah tiskovnega predstavnika civilne zaščite je v napadenem objektu prebivalo več tisoč beguncev, med ubitimi pa je večina žensk in otrok.

Izraelska vojska je v začetku meseca uničila že dve šoli v Nusejratu, v vseh primerih pa kot razlog za to navedla domnevno navzočnost palestinskih teroristov. To je bil še peti napad na nekdanjo šolo v zadnjih osmih dneh.

Šole UNRWA od začetka vojne oktobra lani ne delujejo. Izrael je od takrat po navedbah agencije ZN-a napadel več kot polovico oz. 190 njenih poslopij, nekatera tudi večkrat.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nusejrat je bil ponoči nato znova tarča napadov izraelskega letalstva, ki je danes merilo tudi na mesto Gaza na severu in Han Junis ter Rafo na jugu enklave. V teh napadih je bil po navedbah palestinske tiskovne agencije Vafa ubit najmanj en človek, več je ranjenih.

Novi britanski zunanji minister v Izraelu pozval k premirju

Medtem pa je novi britanski zunanji minister David Lammy na svojem prvem obisku v Izraelu in palestinskih ozemljih v novi vlogi pozval k takojšnjemu premirju v Gazi.

"Tu sem, da bi prisilil strani v premirje," je dejal. "Izguba življenj v zadnjih mesecih ... je grozljiva. To se mora končati."

Lammy je tudi pozval k okrepitvi humanitarne pomoči v Gazo, Hamas pa pozval k izpustitvi vseh talcev, ki jih to palestinsko gibanje še zadržuje.

Novoimenovani minister je imel v nedeljo pogovore z izraelskim premirjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo. Prav tako se je srečal s svojci talcev.

Izrael nadaljuje napade na Gazo