V izraelskem zračnem napadu na taborišče Magazi v Gazi je bilo po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva ubitih najmanj šest članov palestinske družine Eid. Foto: EPA
V izraelskem zračnem napadu na taborišče Magazi v Gazi je bilo po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva ubitih najmanj šest članov palestinske družine Eid. Foto: EPA

Pogajanj v Dohi se udeležujejo vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in štiričlanska izraelska delegacija, v kateri bosta tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in vodja varnostne službe Šin Bet Ronen Bar.

Bela hiša je pred začetkom pogovorov strani pozvala, naj se pogajanj udeležijo. Izrael in Hamas pa k pripravljenosti na kompromis. "Obe strani morata skleniti kompromis," je za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Palestinci s severnega dela Gaze čakajo na hrano, ki jo zagotavljajo humanitarne organizacije. Foto: Reuters
Palestinci s severnega dela Gaze čakajo na hrano, ki jo zagotavljajo humanitarne organizacije. Foto: Reuters

Pogajanja v Dohi so po njegovih besedah namenjena podrobnostim izvajanja sporazuma. "Včasih je najtežje ob koncu pogajanj, ko se govori o takšnih podrobnostih," je dejal Kirby. Izrazil je upanje, da se bo v prihodnjih urah in dneh zgodil napredek.

Pogovore je kasneje označil za "obetaven začetek" in izrazil pričakovanje, da se bodo nadaljevali še v petek. "Smo na točki, ko je okvir sporazuma splošno sprejet in vrzeli, ki jih je treba zapolniti, zadevajo njegovo izvajanje," je pojasnil.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman pa sta opozorila tako Iran in Hamas kot Izrael, da "nobena stran v regiji ne sme delovati v smeri spodkopavanja prizadevanj za sklenitev dogovora", je sporočil State Department.

Hamas vztraja pri Bidnovem načrtu

Hamas je v sredo sporočil, da ne namerava sodelovati v novem krogu pogajanj, češ da bi ta Izraelu omogočila postavljanje novih pogojev in nadaljevanje napadov. Dodali so, da "se ne bodo pogajali le zato, da bi se pogajali". Hamas kljub temu po lastnih navedbah ostaja zavezan načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na predlogih predsednika ZDA Joeja Bidna. Ta je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo skoraj popolnoma uničene enklave.

Kot je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, je ključnega pomena, da dosežejo dogovor. "To je pomemben korak k temu, da nadaljujemo izpuščanje talcev. Zagotoviti moramo, da bo palestinskim civilistom v Gazi zagotovljena trajna pomoč, in zmanjšati napetosti v regiji. K temu bo prispeval dogovor o premirju."

Izraelski vojaški konvoj v Gazi. Foto: Reuters
Izraelski vojaški konvoj v Gazi. Foto: Reuters

Pogajanja o koncu spopadov v tej palestinski enklavi so sicer v zadnjem času v veliki meri zastala, intenzivna prizadevanja za njihovo obnovitev pa je sprožila zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Iran, ki za uboj Hanije krivi Izrael, je napovedal odziv. Kot je v sredo povedal visoki iranski uradnik, bi odziv Teherana lahko preprečil le dogovor o prekinitvi ognja v Gazi.

Število žrtev preseglo mejnik 40.000

Izraelska vojaška ofenziva v Gazi je od 7. oktobra zahtevala že najmanj 40.000 življenj, več kot 92.000 ljudi je ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 40 Palestincev, 107 jih je bilo ranjenih.

Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo in Zahodni breg, poroča Al Džazira. Iz zraka je napadla mesto Hamad, s topništvom pa stanovanjske soseske v mestu Han Junis v južnem delu enklave. V napadu na stanovanjsko sosesko Sabra v mestu Gaza so bili ubiti trije ljudje.

Ob več kot 40.000 Palestincih, ubitih v desetih mesecih vojne na območju Gaze, današnji dan predstavlja "temačen mejnik za ves svet", se je odzval visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk.

"V zadnjih desetih mesecih je bilo v Gazi v povprečju vsak dan ubitih približno 130 ljudi. Obseg uničenja domov, bolnišnic, šol in verskih objektov, ki ga je povzročila izraelska vojska, je pretresljiv," je dejal in opozoril, da je med mrtvimi največ žensk in otrok.

Napad tudi na palestinsko begunsko taborišče na Zahodnem bregu

Izraelske sile so v zračnem napadu na palestinsko begunsko taborišče Balata v mestu Nablus na zasedenem Zahodnem bregu ubile dva Palestinca in jih sedem ranile, med njimi enega huje, so sporočili palestinski viri. Izraelska vojska je napad potrdila in navedla, da sta bila ubita oborožena skrajneža.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Vafa sta bila med ranjenimi v napadu, ki se je zgodil z brezpilotnikom, ženska in otrok, medtem ko izraelska vojska navaja, da so v napadu ubili dva oborožena skrajneža.

Izraelske letalske sile so napadle in likvidirale oborožena borca, ki sta predstavljala grožnjo silam, ki delujejo na območju Nablusa, je v izjavi sporočila izraelska vojska. Po njenih navedbah se je napad zgodil ponoči, medtem ko sta vojska in policija zagotavljali dostop judovskim vernikom do bližnje Jožefove grobnice v Nablusu, ki je sveti kraj tako za Jude kot za muslimane.

Erdogan in Abas o možnostih za prekinitev ognja v Gazi

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo v Ankari sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Razpravljala sta "o korakih, ki jih je treba sprejeti za trajno prekinitev ognja v Gazi", so po pogovorih sporočili iz Erdoganovega urada.

Erdogan, ki ostro obsoja izraelsko vojno v palestinski enklavi, je med srečanjem z Abasom znova kritiziral molk nekaterih zahodnih držav ob vedno večjem številu smrti v Gazi, kar je po navedbah turškega predsedstva "nesprejemljivo". Dodal je, da bi morale vse države, zlasti muslimanske, okrepiti svoja prizadevanja za dosego takojšnje prekinitve ognja v Gazi in zagotoviti nemoteno dobavo humanitarne pomoči Palestincem.