Posledice izraelskega zračnega napada na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Posledice izraelskega zračnega napada na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihova protizračna obramba v stanju povečane pripravljenosti, njihova zaveza za obrambo Izraela pa ostaja trdna. V izjavi so sporočili, da bodo dodatne sile na Bližnjem vzhodu "izboljšale zaščito ameriških sil, povečale podporo pri obrambi Izraela in zagotovile, da se bodo ZDA pripravljene odzvati na različne nepredvidene dogodke", piše BBC.

Ameriška vojska je navzočnost na Bližnjem vzhodu okrepila tudi pred 13. aprilom, ko je Iran z brezpilotnimi letalniki sprožil napad na Izrael. Izrael je ob pomoči zaveznikov takrat sestrelil skoraj vse od približno 300 brezpilotnikov in raket.

Ameriška letalonosilka Dwight D. Eisenhower ob vstopu v Hormuško ožino novembra leta 2023. Foto: AP
Ameriška letalonosilka Dwight D. Eisenhower ob vstopu v Hormuško ožino novembra leta 2023. Foto: AP

Iran in Hezbolah napovedala maščevanje

Razmere na območju po atentatu na političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Fuada Šukra, ostajajo napete.

Iran je izrazil pričakovanje, da bo libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah v odzivu na umor Šukra izvedlo napade globlje znotraj Izraela. Pričakuje tudi, da napadi Hezbolaha ne bodo več omejeni izključno na vojaške cilje.

Kot je še sporočila iranska misija pri ZN-u, je izraelski napad na stanovanjsko območje v Bejrutu, v katerem so bili ubiti Šukr in še pet civilistov, spremenil pravila igre. Hezbolah in Izrael sta doslej upoštevala določena pravila, napade sta izvajala na vojaške cilje na obmejnem območju, a je napad v Bejrutu ta pravila prekoračil, ocenjujejo v misiji.

"Pričakujemo, da bo Hezbolah izbral več ciljev in da bo v svojem odgovoru udaril globlje," je dejal predstavnik misije in dodal, da Hezbolah svojega odziva ne bo omejil na vojaške cilje.

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je v petek zaradi smrti Hanije razglasil tridnevno žalovanje in napovedal "odločno maščevanje" za njegovo smrt. Tudi vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na umor Šukra. Iran in njegovi zavezniki za smrt Hanije krivijo Izrael, ta pa se na te obtožbe ni odzval. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal le, da so v preteklih dneh "zadali več hudih udarcev" sovražnikom. Posvaril je Izraelce, da so pred njimi zahtevni dnevi in poudaril, da je država pripravljena "na vse scenarije".

Po umoru Hanije so razmere na Bližnjem vzhodu še bolj zaostrene. Foto: Reuters
Po umoru Hanije so razmere na Bližnjem vzhodu še bolj zaostrene. Foto: Reuters

Hanija je bil ubit v napadu na rezidenco v Teheranu, potem ko se je v Teheranu v torek udeležil inavguracije novega iranskega predsednika Masuda Pezeškjana.

Hanijo ubil izstrelek kratkega dosega

Iranska revolucionarna garda je sicer sporočila, da je Hanijo ubil izstrelek kratkega dosega s sedemkilogramsko bojno glavo.

"Ta teroristična operacija je bila izvedena z izstrelkom kratkega dosega z bojno glavo s približno sedmimi kilogrami, ki je povzročila močno eksplozijo," je v izjavi še zapisala iraška revolucionarna garda.

Garda je dodala, da bo odgovor Irana "obsežen" in da se bo zgodil "ob primernem času na primernem kraju in na primeren način". Navedla je še, da so Izrael pri napadu na Hanijo podprle ZDA.

Zaradi vse večje napetosti in strahu pred širšim spopadom je več letalskih prevoznikov ustavilo polete v Tel Aviv in Bejrut.