Ameriška letalonosilka Dwight D. Eisenhower ob vstopu v Hormuško ožino novembra leta 2023. Foto: AP
Ameriška letalonosilka Dwight D. Eisenhower ob vstopu v Hormuško ožino novembra leta 2023. Foto: AP

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihova protizračna obramba v stanju povečane pripravljenosti, njihova zaveza za obrambo Izraela pa ostaja trdna. V izjavi so sporočili, da bodo dodatne sile na Bližnjem vzhodu "izboljšale zaščito ameriških sil, povečale podporo pri obrambi Izraela in zagotovile, da se bodo ZDA pripravljene odzvati na različne nepredvidene dogodke", piše BBC.

Ameriška vojska je navzočnost na Bližnjem vzhodu okrepila tudi pred 13. aprilom, ko je Iran z brezpilotnimi letalniki sprožil napad na Izrael. Izrael je ob pomoči zaveznikov takrat sestrelil skoraj vse od približno 300 brezpilotnikov in raket.

Iran in Hezbolah napovedala maščevanje

Razmere na območju po atentatu na političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Fuada Šukra, ostajajo napete. Iranski voditelj, ajatola Ali Hamenej, je v petek zaradi smrti Hanije razglasil tridnevno žalovanje in napovedal "odločno maščevanje" za njegovo smrt. Tudi vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na uboj Fuada Šukra. Iran in njegovi zavezniki za smrt Hanije krivijo Izrael, ta pa se na te obtožbe ni odzval. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal le, da so v preteklih dneh "zadali več hudih udarcev" sovražnikom in da je država pripravljena "na vse scenarije".

Hanija je bil ubit v napadu na rezidenco v Teheranu, potem ko se je v Teheranu v torek udeležil inavguracije novega iranskega predsednika Masuda Pezeškjana.

Zaradi vse večje napetosti in strahu pred širšim spopadom je več letalskih prevoznikov ustavilo polete v Tel Aviv in Bejrut.

V izraelskem zračnem napadu na vozilo na zasedenem Zahodnem bregu blizu mesta Tulkarem je bil medtem v jutranjem napadu ubit Hamasov poveljnik, poleg njega pa še štirje ljudje, so sporočili iz palestinskega gibanja Hamas. Po trditvah Izraela so bili umrli pripadniki "teroristične enote".

Netanjahu je medtem sporočil, da bodo pogajalci za dosego dogovora o premirju v Gazi in izpustitev talcev v prihodnjih dneh prispeli v Kairo.