Novi prvi mož Svetovne trgovinske organizacije velja za izkušenega diplomata in dobrega pogajalca. Foto: EPA
Novi prvi mož Svetovne trgovinske organizacije velja za izkušenega diplomata in dobrega pogajalca. Foto: EPA
Pascal Lamy je STO vodil zadnjih osem let. Foto: EPA

Po več kot šestmesečni bitki, v katero se je podalo skupaj devet kandidatov, je maja 55-letni Brazilec dobil večjo podporo kot nekdanji mehiški minister za trgovino Herminio Blanco. Nasledil je Francoza Pascala Lemyja, ki je organizacijo vodil zadnjih osem let. Kot so poročali svetovni mediji, so države članice želele, da bi v naslednjem mandatu organizacijo vodil nekdo iz ene izmed držav v razvoju in ne iz katere izmed evropskih držav.

"To ni le zmaga Brazilije ali skupine držav, to je zmaga celotne organizacije," je ob izvolitvi maja letos Azevedu čestitala brazilska predsednica Dilma Rousseff. Azeveda čakajo polne roke dela, saj bo že decembra na Baliju potekalo srečanje 159 ministrov za trgovino, ki poteka vsaki dve leti. Eden izmed ključnih ciljev organizacije je vrnitev njene vloge v svetovnem gospodarstvu, ki se je v zadnjih letih močno zamajala.

STO, ki ima sedež v Ženevi, se zavzema za oblikovanje novega dogovora o trgovini, potem ko so v Dohi pogovori o večji liberalizaciji trgovine po desetih letih pogajanj propadli. STO je leta 1995 zamenjal Splošni sporazum o carinah in trgovini (GATT), ki je od nastanka leta 1948 nadzoroval svetovno trgovino. Medtem ko je GATT "pokrival" le trgovino dobrin, STO nadzoruje tudi trgovino storitev, inovacij in dizajnov.

Kdo je mož, ki bo prihodnja štiri leta vlekel niti v eni izmed najpomembnejših mednarodnih organizacij?
55-letni Azevedo je znan kot dober diplomat in pogajalec z odlično razvejano mrežo znotraj ženevskih krogov. Sam se je opisal kot graditelj soglasja med razvitimi državami in državami v razvoju. V enem izmed intervjujev, ki jih je dal še pred izvolitvijo, se je primerjal s kirurgom, ki ima veščine in znanje, da pozdravi STO. Do izvolitve na položaj generalnega direktorja je bil namreč predstavnik Brazilije v STO-ju, zato zelo dobro pozna njeno delovanje. "Mislim, da imamo zelo bolnega bolnika. STO-ju v tem trenutku ne gre najboljše. Skoraj bi lahko rekli, da prihaja naslednji generalni direktor pred operacijsko mizo, na kateri leži zelo bolan pacient," je dejal. "Po mojem mnenju si mora nadeti rokavice in masko ter takoj začeti operacijo."

Brazilec ima za sabo bogato diplomatsko kariero
Svojo kariero je začel leta 1984 na ministrstvu za zunanje zadeve. Med letoma 1988 in 1991 je bil diplomat na brazilskem veleposlaništvu v Washingtonu, med letoma 1992 in 1994 v Montevideu, od 1997 do 2001 pa je delal pri brazilski delegaciji ZN-a v Ženevi. Oče dveh otrok tekoče govori angleško, francosko in špansko. Zanimivo je, da ima na spletnem družbenem profilu Twitter odprta dva profila, skupno pa ima za zdaj le nekaj več kot 1.000 sledilcev. Pričakovati je, da se bo po nastopu tako pomembnega položaja tp število hitro povečalo.