Do spora prihaja v času vroče razprave o tem, ali ima Cerkev prevelik vpliv na politično življenje v Italiji. Foto: EPA
Do spora prihaja v času vroče razprave o tem, ali ima Cerkev prevelik vpliv na politično življenje v Italiji. Foto: EPA
Pokojni papež Janez Pavel II. z otrokom
Britanski škofje so celo prepričani, da film predstavlja napad na papeža. Foto: EPA

Vodja parlamentarnega komiteja za nadzor državne televizije Mario Landolfi je prosil direktorja italijanske državne televizije Rai Claudia Cappona, naj prekliče dovoljenje za predvajanje dokumentarnega filma britanske hiše BBC z naslovom Seksualni zločini in Vatikan. Rimskokatoliška cerkev je sicer dokumentarni film že obsodila.

Film je BBC predvajal že oktobra lani, v Italiji pa še ni bil predvajan, vendar pa se je zelo razširil med italijanskimi blogerji, ki so ga celo prevedli in takega objavili na spletu. Ta konec tedna je tako časopis Avvenire, ki ga pripravlja škofovska konferenca, blogerje obtožil, da širijo žaljivo obrekovanje.

Dva levičarska poslanca Giovanni Russo Spena in Gennaro Migliore pa sta v skupni izjavi za medije zapisala, da bi moral biti film predvajan, saj je pedofilija, kot dodajta, v Katoliški cerkvi dobro poznana in da o tem ni nobene misterije.

S presenetljivo izjavo se je oglasila tudi desničarska poslanka Alessandra Mussolini, vnukinja nekdanjega voditelja fašistične Italije, ki je objavo filma podprla, a le če namen objave ni napad na Cerkev.

Britanski škofje so lani kritizirali BBC, da bi se lahko sramoval novinarskih standardov, po katerih je bil narejen dokumentarni film, ki po njihovem mnenju predstavlja neopravičljiv napad na papeža Benedikta XVI.

Film namreč temelji na tajnem dokumentu z naslovom Crimen Sollicitationis, ki ga je leta 1962 izdal sveti oficij, predhodnik današnje vatikanske kongregacije za nauk vere. Dokument obsega navodila škofom, kako naj ravnajo v primerih, ko duhovniki spovednice uporabijo za spolne namige ali so obtoženi spolnih stikov z živalmi, otroki ali moškimi. Skladno s temi navodili naj bi Cerkev številne škandale prikrila in celo skrivala duhovnike, ki so jih iskale sodne oblasti. Za navodili pa naj bi po navedbah BBC-ja stal prav Ratzinger.