De Villepin - od premierja do zapornika? Foto: EPA
De Villepin - od premierja do zapornika? Foto: EPA

De Villepin je od julija leta 2007 predmet preiskave zaradi afere Clearstream, v kateri je osumljen zarote z namenom klevetanja zdajšnjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v času, ko sta si oba še prizadevala za predsedniški stolček.

De Villepin je osumljen, da je leta 2004 pomagal objaviti lažni seznam lastnikov računov na luksemburški banki Clearstream, na katere naj bi prejeli provizijo od prodaje francoskih vojaških ladij Tajvanu leta 1991. Med lastniki je bil naveden tudi Sarkozy, ki je bil v tistem času notranji minister.

Poleg 55-letnega de Villepina bodo sodili še štirim osumljencem - Jeanu-Louisu Gergorinu, nekdanjemu podpredsedniku koncerna EADS, ki je poskrbel, da je lažni seznam prišel v javnost, njegovemu družabniku Imadu Lahoudu, nekdanjemu svetovalcu uprave Florianu Bourgesu in novinarju Denisu Robertu.

Sovražnika in tekmeca iz oči v oči
Če bo sodišče odločilo, da je de Villepin kriv, mu grozi pet let zapora in 45.000 evrov denarne kazni. Sam sicer vztrajno zanika obtožbe in trdi, da primer nikoli ne bi prišel pred sodišče, če se Sarkozy ne bi vmešaval v delo sodne veje oblasti.

"Sodni proces desetletja", kot so sojenje poimenovali francoski mediji, bo sicer postregel z nastopi različnih pomembnih osebnosti iz sveta politike, gospodarstva in obveščevalnih služb. Proces, ki naj bi se končal oktobra, bo tudi možnost za spopad med de Villepinom in Sarkozyjem, ki ne skrivata medsebojnega sovraštva.