Nicolas Sarkozy se zanaša na pogajalske sposobnosti novega premierja. Foto: RTV SLO
Nicolas Sarkozy se zanaša na pogajalske sposobnosti novega premierja. Foto: RTV SLO
Francois Fillon
Izbira Francoisa Fillona za premierja ni nikogar presenetila. Foto: EPA
Fillon bo novi francoski premier

53-letni zmerni konservativni politik in nekdanji minister za izobraževanje in socialne zadeve bo na čelu vlade ključni človek za izvedbo številnih, predvsem gospodarskih reform, ki jih je napovedal Sarkozy.

V vladi polovica žensk
Nova vlada bo imela 15 ministrstev, od katerih naj bi jih polovico zasedle ženske. Ker bodo imena novih ministrov predstavljena v petek, še ni točno jasno, kdo vse bo zasedel položaje. Med kandidati za zunanjega ministra se največkrat omenja levo usmerjeni politik Bernard Kouchner, ki je bil prvi vodja Mednarodne misije ZN-a na Kosovu.

Človek za reforme
Fillon je tesen Sarkozyjev sodelavec, ki se je izkazal z uspešnim vodenjem njegove predvolilne predsedniške kampanje. Kot minister za socialno delo je bil zaslužen za izvedbo pokojninske reforme leta 2003, potem ko se mu je uspelo dogovoriti s tradicionalno močnimi francoskimi sindikati kljub množičnim uličnim protestom. Sarkozy pričakuje take dosežke od njega tudi pri pripravi zakonov o reformi zaposlovanja, s katerimi želi francosko gospodarstvo znova narediti za konkurenčnejše.

Za izvedbo reform potrebuje Sarkozy tudi večino na parlamentarnih volitvah naslednji mesec, saj bi mu močna levica najverjetneje postavljala preveč ovir za izpolnitev predvolilnih obljub. Sarkozyjevi stranki trenutno kaže dobro, saj se ji obeta okoli 40 odstotkov glasov, medtem ko naj bi opozicijski socialisti dobili 28 odstotkov.

Slovo de Villepina
Na položaju bo Fillon zamenjal dosedanjega premierja Dominiqua de Villepina, ki je že odstopil v torek. De Villepina se je še lani omenjalo kot možnega predsedniškega kandidata konservativcev na letošnjih volitvah, vendar so se v vladajoči stranki nato raje odločili za Sarkozyja.

C. R.

Fillon bo novi francoski premier