Poznavalci razmer na Kitajskem so mnenja, da je bila obsodba Bo Šilaja politično motivirana. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Poznavalci razmer na Kitajskem so mnenja, da je bila obsodba Bo Šilaja politično motivirana. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Gu Kajlaj in Bo Šilaj
Umora je bila obtožena Bojeva soproga Gu Kajlai, ki je poslovno sodelovala z Britancem. Na zelo odmevnem procesu, ki je trajal le en dan, je bila avgusta lani obsojena na smrtno kazen z dveletnim odlogom, kar pomeni, da bo preostanek življenja najverjetneje preživela za zapahi. Foto: Reuters

"Sodišče obsoja Bo Šilaja na dosmrtno ječo zaradi jemanja podkupnin, odvzema mu tudi politične pravice in odreja zaplembo njegovega premoženja," je zapisalo kitajsko sodišče v razsodbi, preden mu je izreklo kazen. Poleg dosmrtne kazni zaradi sprejemanja podkupnin je sodišče Boju odredilo še 15 let zapora za poneverbo in sedem let zapora za zlorabo oblasti.

Po navedbah sodišča naj bi Bo sprejel za 20,4 milijona juanov (3,3 milijona dolarjev) podkupnin. Bojev zagovornik za zdaj še ni napovedal, ali se bo na sodbo pritožil. Za vlogo pritožbe ima dobrih deset dni časa.

Politično motiviran 'odstrel'
Mnogi poznavalci menijo, da je bila kazen za tega nekoč vplivnega veljaka kitajske komunistične partije določena že vnaprej in da je šlo pravzaprav za politično načrtovano odločitev.

Obtožbe proti Boju glede korupcije se nanašajo na obdobje, ko je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil sedemmilijonski Dalian. Od tam je odšel v Peking, kjer je prevzel ministrstvo za trgovino, nato pa v 30-milijonski Čongčing.

Bo je priznal le "nekaj odgovornosti"
Obtožbe o zlorabi položaja pa naj bi bile povezane z Bojevo namero, da šefu policije v Čongčingu Vang Lijunu prepreči preiskavo o vlogi svoje žene pri umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda.

Sojenje se je začelo konec avgusta, Bo pa je med procesom vse obtožbe zanikal in jih zvalil na svojo ženo Gu Kajlaj. Priznal je le "nekaj odgovornosti", in sicer zato, ker ni raziskal poneverbe petih milijonov juanov.

Škandal v zvezi z Bojem je izbruhnil februarja lani, ko je njegova desna roka, mestni policijski načelnik Vang Lijun, prebegnil na ameriški konzulat v Čengduju. Tam naj bi razkril, da sta policija in Bo poskušala prikriti umor britanskega poslovneža Niela Heywooda.

Truplo 41-letnega Heywooda so našli v hotelu v Čongčingu novembra 2011. Takrat so kot vzrok smrti navedli infarkt, po Vangovem razkritju na ameriškem konzulatu pa se je izkazalo, da je bil zastrupljen.

Na dosmrtno kazen obsojena tudi Bojeva žena
Umora je bila obtožena Bojeva soproga Gu Kajlaj, ki je poslovno sodelovala z Britancem. Na zelo odmevnem procesu, ki je trajal le en dan, je bila avgusta lani obsojena na smrtno kazen z dveletnim odlogom, kar pomeni, da bo preostanek življenja najverjetneje preživela za zapahi.

Proces proti Boju je precej drugačen od preteklih podobnih sojenjih, saj obtoženi kitajski politiki načeloma priznajo krivdo, Bo pa ostro zavrača vse očitke. Obenem je kazal odkrito zaničevanje do vseh prič, tudi do svoje soproge, ki jo je označil za neprištevno. Bo je še priznal, da je imel zunajzakonska razmerja ter da se je v jezi Gujeva preselila v Veliko Britanijo.