Bo je zatrdil, da to nima smisla.
Bo je zatrdil, da to nima smisla. "Tega ne bi storil niti najbolj neumen uradnik," je dejal Bo. Proces proti Boju je sicer precej drugačen od preteklih podobnih sojenjih, saj obtoženi kitajski politiki načeloma priznajo krivdo, Bo pa ostro zavrača vse očitke. Obenem je kazal odkrito zaničevanje do vseh prič, tudi do svoje soproge, ki jo je označil za neprištevno. Foto: EPA

Bo je tako prvič priznal "nekaj odgovornosti", in sicer zato, ker ni storil dovolj, da bi se poneverba ukradenega denarja iz javne blagajne, ki je bil namenjen za lokalni državni gradbeni projekt in je končal na tekočem računu njegove soproge Gu Kajlaj, preverila.

"Sram me je. Bil sem preveč malomaren, saj je vendarle šlo za javni denar," je dejal in ob tem ostro zanikal obtožbe o prejemanju podkupnin in poneverbah v skupni vrednosi 4,4 milijona dolarjev.

Zloraba položaja
Obtoženec se bo moral zagovarjati tudi zaradi obtožb o zlorabi položaja. Bo naj bi šefu policije v Čongčingu Vang Lijunu preprečil preiskavo o vlogi njegove žene pri umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda. Ker se je Wang ustrašil maščevanja svojega šefa, je prebegnil na ameriški konzulat v Čengduju, kjer je razkril zaplet, ki je nazadnje pripeljal do Bojevega spektakularnega padca. Bojeva žena je bila sicer nedavno obsojena za umor.

"Tega ne bi storil niti najneumnejši uradnik"
Vang, Bojeva desna roka, ko je ta še vodil vejo komunistične partije v Čongčingu, je danes tudi pričal proti obtoženemu. Vang je bil lani sicer obsojen na 15 let zapora za vrsto zločinov, med drugim zaradi zlorabe položaja v preiskavi umora Heywooda.

Na današnjem sojenju pa je Bo tudi napadel ključno pričo. Vang Dženggang, nekdanji uradnik v mestu Dajljan, kjer je Bo županoval v 90. letih prejšnjega stoletja, je pred sodiščem dejal, da je obtoženi v njegovi prisotnosti po telefonu poklical ženo v povezavi s poneverjenimi petimi milijoni juanov.