Prva fotografija Boja po 17 mesecih. Foto: Reuters
Prva fotografija Boja po 17 mesecih. Foto: Reuters
Bo Šilaj
Za proces velja izredno zanimanje tako na Kitajskem kot po svetu. Foto: Reuters

Nekdanji partijski šef v metropoli Čongčing je bil lani na poti, da postane član najvplivnejšega organa - politbiroja stalnega komiteja partije, a mu je velikopotezne načrte prekrižal škandal, zaradi katerega se je njegova politična kariera sesula kot hišica iz kart.

Na dan so namreč prišle obtožbe, da je bila njegova žena Gu Kajlaj vpletena v umor britanskega poslovneža in poskus oviranja policijske preiskave. Lani avgusta je bila obsojena na smrtno kazen z dveletnim odlogom.

Škandal je Boja stal vseh položajev in izključitve iz partije. Prejšnji mesec je bila proti njemu vložena obtožnica in če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi smrtna kazen. Potek procesa in njegov razplet bo po mnenju poznavalcev nedvomno narekovala partijska elita.

Predsednik Ši Džinping, ki je na čelo države prišel marca lani, si je ob prevzemu položaja za prednostno nalogo zadal izkoreninjenje korupcije v partijskih vrstah na vseh ravneh. Ob tem je opozoril, da bi lahko ta problem ogrozil obstoj partije.

Korupcija in umor
Obtožbe proti Boju glede korupcije se nanašajo na obdobje, ko je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil sedemmilijonski Dalian. Od tam je odšel v Peking, kjer je prevzel ministrstvo za trgovino, nato pa v 30-milijonski Čongčing.

Obtožbe o zlorabi položaja pa naj bi bile povezane z Bojevo namero, da šefu policije v Čongčingu Vang Lijunu prepreči preiskavo o vlogi Bojeve žene pri umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda.
Ker se je Vang ustrašil maščevanja svojega šefa, je prebegnil na ameriški konzulat v Čengduju, kjer je razkril zaplet, ki je nazadnje pripeljal do Bojevega spektakularnega padca.

V svojem prvem nastopu na sodišču je Bo zanikal, da bi prejel okoli tri milijone in pol dolarjev podkupnine od poslovneža in tesnega prijatelja Šu Minga in od Tang Šjaolina, vodilnega v izvoznem podjetju iz Hongkonga.

Sojenje desetletja na Kitajskem
Sojenje desetletja na Kitajskem