Ursula von der Leyen je mati sedmih otrok, po izobrazbi pa je zdravnica. Foto: EPA
Ursula von der Leyen je mati sedmih otrok, po izobrazbi pa je zdravnica. Foto: EPA
Hörst Köhler
Nemški predsednik Hörst Köhler je svojo odločitev o odhodu s položaja sporočil v ponedeljek, ob slovesu pa je bil vidno ganjen. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je odločena, da je treba čim prej rešiti politično krizo, ki je nastala po odhodu predsednika. Foto: EPA

Priljubljena ministrica za delo, 51-letna Ursula von der Leyen, je favoritinja za položaj, ki ga je v ponedeljek nepričakovano zapustil Hörst Köhler in tako koalicijo kanclerke Angele Merkel pahnil v krizo. Mati sedmih otrok in pripadnica konservativnih krščanskih demokratov (CDU) je ena najbolj priljubljenih političark v nemški vladi, nemški mediji pa so v sredo pisali, da naj bi bila von der Leyenova tudi osebna favoritinja kanclerke Merklove, čeprav sta v tekmi za predsednika tudi konservativni finančni minister Wolfgang Schäuble in predsednik Bundestaga Norbert Lammert.

Predsednika bodo izvolili 30. junija
Volitve za novega predsednika ali predsednico, ki je v Nemčiji predvsem ceremonialna in moralna funkcija, naj bi potekale 30. junija v zvezni skupščini, ki jo sestavljajo vsi parlamentarci in delegati vseh 16 nemških zveznih držav. Svoje kandidate za predsednika načeloma predstavijo vse politične stranke, izvolijo pa jih nato predstavniki skupščine, kjer ima večino koalicija kanclerke Merklove.

Možnosti van der Leyenove so se močno povečale v sredo, ko so svobodni demokrati, koalicijski partnerji Merklove, napovedali, da ne bojo predlagali svojega kandidata, enako pa je napovedala bavarska konservativna stranka. "Von der Leyenova ima vse več možnosti," je povedal neimenovani vir pri stranki Merklove. Von der Leyenova ni želela komentirati pisanja nemških medijev, a je novinarjem povedala: "Preprosto, najti moramo najboljšo rešitev za našo državo." Ob tem je položila prst na usta in tako nakazala, da ne bo povedala ničesar.

Merklova si želi čim prej nadomestiti predsednika
Nenavadna enotnost strank koalicije kanclerke Merklove glede izbire novega predsednika ali predsednice kaže na izjemen pritisk, pod katerim se je znašla vlada, da bi kar se da hitro rešila politično krizo, ki jo je povzročil odhod predsednika Köhlerja, in nadaljevala sprejemanje ukrepov za reševanje evrske krize.

Več konkretnejših informacij glede kandidatov za predsednika naj bi bilo znanih po srečanju Merklove in deželnih ministrskih predsednikov iz njenega CDU-ja in sestrske Krščanskosocialne unije (CSU). Srečanje bo potekalo pozno zvečer, Merklova pa bi lahko po sestanku celo sporočila svojo odločitev glede Köhlerjevega naslednika.

Dve ženski na najvišjih položajih?
Če bo von der Leyenova izbrana za predsednico, bo Nemčija edina država v Evropi, kjer sta na obeh najvišjih položajih v državi ženski, poleg tega pa bo tudi država, kjer v državni upravi dominirajo ženske, saj se je Merklova obkrožila z ženskimi svetovalkami. Izvolitev predsednice bi bila tako le še pika na i, von der Leyenova pa bi izstopala tudi zato, ker bi postala najmlajši človek na predsedniškem položaju.

Von der Leyenova priljubljena v obeh vladah Merklove
Von der Leyenova je bila ministrica za družino že v prvi vladi Angele Merkel, ko si je zaradi redikalnih reform v sistemu porodniških dopustov, ki so omogočili, da so matere odšle na delo, očetje pa ostali doma in pazili otroke, prislužila široko podporo Nemcev. V drugem mandatu vlade Angele Merkel, kjer je bila ministrica za delo, je von der Leyenova pridobila tudi številne nasprotnike, saj je napovedala boj otroški pornografiji na svetovnem spletu, kar pa je pozneje po množičnem pritiski skupin, ki se zavzemajo za svobodo informiranja, propadlo.

Kandidatka za novo nemško predsednico ima številne vzdevke. "Röschen" ali mala rožica jo kličejo njeni prijatelji in družina, njeni privrženci in oboževalci ji pravijo "močna ženska", njeni kritiki pa jo imenujejo "Censorursula". Je hči nekdanjega premierja nemške zvezne države Spodnja Saška, tako da je s politiko povezana že od malih nog. Študirala je medicino, potem pa se je poročila in rodila sedem otrok. Preden se je tudi sama podala v politiko, je v ZDA izvajala zdravstvene poizkuse, združevanje kariere in materinstva pa je opisala kot "eno najtežjih nalog v življenju".