Odločitev vrhovnega sodišča, da so istospolne poroke dovoljene, je bila zavrnjena na referendumu 4. novembra, ki je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami. Foto: EPA
Odločitev vrhovnega sodišča, da so istospolne poroke dovoljene, je bila zavrnjena na referendumu 4. novembra, ki je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami. Foto: EPA

Potem ko je vrhovno sodišče v Kaliforniji junija dovolilo istospolne poroke, se je za "usodni korak" odločilo veliko istospolnih parov. Ker pa je na referendumu 4. novembra 52 odstotkov prebivalcev Kalifornije podprlo Predlog 8, ki dopolnjuje ustavo zvezne države in zakon definira kot poroko med moškim in žensko, skupina "Da glede 8" v odgovor na številna pravna spodbijanja Predloga 8 od sodišča zahteva, da te istospolne zakone razveljavi.

Nepričakovana podpora istospolnim porokam
Zagovorniki istospolnih porok trdijo, da prepoved takšnih porok ne more veljati za nazaj. Kalifornijski državni tožilec in nekdanji guverner Jerry Brown je nekoliko nepričakovano podprl zagovornike istospolnih porok. V svojem pismu sodišču je zapisal, da je amandma Predlog 8 protiustaven in da istospolnim parom jemlje temeljno pravico do svobode.

"Razočarani smo, da državni tožilec noče zagovarjati volje volivcev, kot mu to veleva zakon," je povedal odvetnik skupine, ki zagovarja prepoved. Pravnemu moštvu, ki zagovarja prepoved, se je pridružil Kenneth Starr, čigar preiskava je vodila do impičmenta nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona.

"Pravkar so spremenili ustavo. Po logiki bi to pomenilo, da če je to zdaj ustava, potem ne more biti protiustavno," meni profesor prava z univerze v Berkeleyju Jesse Choper.

Poroke istospolnih parov le v dveh zveznih državah
Kalifornijsko vrhovno sodišče je sporočilo, da bo poslušalo spodbijanje Predloga 8 najverjetneje marca 2009, a da do njegove odločitve prepoved istospolnih porok ostaja. Connecticut in Massachusetts sta edini zvezni državi, ki dovolita istospolne poroke, v nekaterih drugih pa dovolijo civilne zveze.

T. V.