Potem ko je kalifornijsko vrhovno sodišče maja dovolilo istospolne poroke, bodo zdaj, kot kaže, spet prepovedane. Foto: EPA
Potem ko je kalifornijsko vrhovno sodišče maja dovolilo istospolne poroke, bodo zdaj, kot kaže, spet prepovedane. Foto: EPA
Dve zvezni državi sta zavrnili predloga za omejitev pravice do splava. Foto: EPA

Najbolj razvpit referendum so izvedli v zvezni državi Kalifornija, kjer so se volivci odločali o prepovedi istospolnih porok. Spomnimo, kalifornijsko sodišče je pred meseci tovrstne poroke dovolilo, ker pa je - za zdaj še po nepopolnih podatkih -, na torkovem referendumu 52 odsotkov glasovalo za prepoved, bo odločitev sodišča tako, kot kaže, razveljavljena, poroke pa spet prepovedane.

Mesto San Francisco je izvedlo tudi referendum o legalizaciji prostitucije, a je bil ta predlog prepričljivo zavrnjen.

V Koloradu so volivci zavrnili predlog, da se zakonsko določi, da se življenje začne že ob spočetju. V Severni Karolini je bil "na rešetu" predlog o prepovedi splava, ki ne bi veljal v primerih posilstva, incesta in resne ogroženosti zdravja nosečnice. A volivci prepovedi umetne prekinitve nosečnosti niso podprli.

Za samomore neozdravljivo bolnih
Zvezna država Washington se je po uspešnem referendumu pridružila predpisom v Oregonu, ki dovoljujejo samomore neozdravljivo bolnih z zdravniško pomočjo. V Oregonu se je od leta 1997 za tak način končanja življenja odločilo 340 ljudi, večinoma rakavih bolnikov.

Dve zmagi so dosegli zagovorniki legalizacije marihuane. V Massachusettsu je uspel referendum o tem, da posedovanje manjše količine mamil ni kaznivo dejanj, ampak le prekršek, ki se kaznuje s sto dolarji kazni in zaplembo droge. V Michiganu pa bo odslej dovoljena uporaba marihuane v medicinske namene.

Pozitivna diskriminacija ni več potrebna
Po Kaliforniji, Michiganu in Washingtonu so tudi volivci v Nebraski in Koloradu prepovedali pozitivno diskriminacijo, ki naj bi zagotovila zastopanost manjšin na delovnih mestih in v šolah, a po mnenju predlagateljev zanjo ni več potreb.

V Missouriju pa so se odločili, da morajo elektropodjetja do leta 2021 najmanj 15 odstotkov energije pridobiti iz obnovljivih virov energije.

A. P.