Ivu Sanaderju so pripor v Avstriji že večkrat podaljšali, zdaj pa naj bi se bližala izročitev Hrvaški. Foto: EPA
Ivu Sanaderju so pripor v Avstriji že večkrat podaljšali, zdaj pa naj bi se bližala izročitev Hrvaški. Foto: EPA

Hrvaški Jutarnji list piše, da naj bi v Avstriji vse pogosteje omenjali namero, da Sanaderju ne bi sodili na avstrijskem sodišču, ampak da bi ga prej izročili Hrvaški. Tožilstvo v Zagrebu naj bi imelo prednost pri obravnavi Sanaderja pred kolegi na Dunaju, čeprav je Sanader v Avstriji osumljen pranja denarja in so ga nekajkrat zaslišali v primeru poslovanja Hypo Alpe-Adria banke.

Čeprav zagrebški časnik v naslovu piše, da je namestnik hrvaškega državnega tožilca Lazo Pajić zaslišal Sanaderja v priporu, v besedilu potem pišejo, da "še ni potrjeno, ali je Pajić, poleg srečanja z avstrijskimi tožilci, opravil tudi zaslišanje nekdanjega premierja". Če ga je zaslišal, bo Sanaderjeva obramba prvič po njegovi aretaciji 10. decembra lani dobila pravico, da pregleda dokumente v primeru Fimi-Media, v katerem je nekdanji premier in predsednik HDZ-ja eden izmed osumljenih korupcije.

"Sanader je problem hrvaškega pravosodja"
Jutarnji list ugotavlja, da so napovedi o Sanaderjevi izročitvi prvo konkretno znamenje avstrijskih namer. Eden od tistih, ki so seznanjeni s postopkom avstrijskega pravosodja, je za Jutarnji list dejal, da dunajski tožilec meni, da je Sanader "predvsem problem hrvaškega pravosodja". Omenjene izjave tožilca z Dunaja so hud udarec za strategijo Sanaderjeve obrambe, ki poskuša prepričati avstrijske oblasti, da na Hrvaškem nekdanjemu premierju ne bodo pošteno sodili. "Datum izročitve bo določen kmalu," izpostavlja časnik.

Nekdanji premier bo tožil pripor
Ob tem so v Jutarnjem listu zapisali še, da namerava Sanader tožiti pripor v Salzburgu zaradi kršitve človekovih pravic po objavi njegovih zaporniških fotografij v hrvaškem tisku. Direktor pripora Dietmar Knebel je potrdil, da je Sanader napovedal, da bo storil vse, kar bo lahko, da bi dobil zadoščanje. Dodal je, da je Sanaderja verjetno posnel kateri izmed zapornikov, čeprav med pregledom celic niso našli aparata, s katerimi naj bi posneli Sanaderja.