Nekdanji hrvaški premier si je želel izročitev Hrvaški dočakati na prostosti, a mu niso ugodili. Foto: EPA
Nekdanji hrvaški premier si je želel izročitev Hrvaški dočakati na prostosti, a mu niso ugodili. Foto: EPA

V sklepu je sodišče v Linzu zapisalo, da zaradi številnih obtožb in morebitne kazni v primeru obsodbe Sanaderja na Hrvaškem ter zaradi precejšnje nevarnosti pobega sodišče ne bi moglo nadomestiti pripora z milejšim ukrepom. Tiskovni predstavnik tožilstva v Salzburgu Marcus Neher je ob tem pojasnil, da Sanader v priporu ostaja še najmanj do 18. marca, a da ima še vedno možnost, da ponovno vloži zahtevo za ukinitev pripora.

Kot poročajo hrvaški mediji, se je Sanader na pripor pritožil 30. decembra lani, za to pa se je odločil, ker si želi, da bi postopek za izročitev Hrvaški "dočakal na prostosti".

Naslednje zaslišanje 3. februarja
Sanaderja preiskujejo tudi v Avstriji. Pristojne oblasti so že predvidele datum, ko naj bi ga znova zaslišalo avstrijsko državno tožilstvo za boj proti korupciji, gre pa za zaslišanje v zvezi s sumom pranja denarja, glede katerega je prijavo zoper njega podala ena izmed tirolskih bank. Zaslišanje je predvideno za 3. februar, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva Friedrich König.

Tokratno zaslišanje naj v nasprotju s prvim, ki je potekalo 23. decembra, ne bi potekalo prek videokonference. Preiskovalci in državni tožilec bodo odpotovali v Salzburg in zaslišanje opravili v priporu ali v prostorih državnega tožilstva deželnega sodišča v Salzburgu.

Nekdanji premier v priporu že od 10. decembra lani
Sanader je v priporu v Salzburgu od 10. decembra lani, ko so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je za njim razpisala Hrvaška zaradi suma vpletenosti v korupcijo, prijeli v Avstriji. Osumljen je, da je z drugimi storilci oškodoval državni proračun za najmanj šest milijonov evrov.

Sanader je vse obtožbe hrvaških pravosodnih organov zanikal že pred aretacijo, podobno zanika avstrijske obtožbe o vpletenosti v domnevne sumljive posle s koroško banko Hypo Alpe-Adria.