Na Loji džirgi se je zbralo 1.600 delegatov. Foto: EPA
Na Loji džirgi se je zbralo 1.600 delegatov. Foto: EPA
Konec mirovne skupščine

Ob koncu tradicionalne afganistanske mirovne skupščine Loje džirge so udeleženci izrazili brezpogojno podporo pogajanjem med afganistansko vlado in talibanskimi uporniki, da bi končali več let trajajoče spopade.

Lojo džirgo je sklical prav Karzaj, da bi tako pridobil nacionalno podporo za svoj načrt, da talibanskim borcem zagotovi amnestijo, denar in službe, medtem ko bi njihovim voditeljem zagotovili zatočišče v tretji državi in njihova imena spravili s "črnega" seznama ZDA in Združenih narodov.

Talibani do zdaj zavračali pogovore
"Zdaj je pot jasna, pot, ki ste jo prikazali in izbrali vi, na kateri bomo šli korak za korakom in z Božjo pomočjo nas bo ta pot vodila do našega cilja," je dejal Karzaj udeležencem, ki so se pod strogimi varnostnimi ukrepi zbrali v velikem šotoru v prestolnici Kabul. Ob odprtju skupščine v sredo so talibani z raketami in strelnim orožjem napadli prizorišče prav v trenutku, ko je govoril Karzaj.

Talibane je predsednik pozval, naj odložijo orožje, a ti so do zdaj zavračali vsakršna pogajanja, dokler so v državi navzoče tuje sile. Mirovno skupščino so talibani označili za lažni šov v organizaciji Američanov, da bi si še naprej zagotovili in upravičili navzočnost v Afganistanu.

Sklep skupščine s pozivom k pogajanjem s talibani je bil več ali manj predviden že vnaprej, saj je afganistanska vlada sama izbrala udeležence in določila širši okvir razprave med njimi. Talibani na skupščino niso bili povabljeni, opozicija pa jo je bojkotirala, saj po njenem mnenju ni predstavljala celotnega spektra afganistanske politike.

Konec mirovne skupščine