Obama je poudaril, da je pomoč revnim v ameriškem interesu. Foto: EPA
Obama je poudaril, da je pomoč revnim v ameriškem interesu. Foto: EPA
JAR
Največ revščine je še vedno v državaj podsaharske Afrike. Foto: EPA

Ameriški predsednik je v govoru udeležencem posebnega vrha ZN-a o razvojnih ciljev tisočletja poudaril, da je treba spremeniti način boja proti revščini po svetu in pri tem obljubil, da se bo njegova administracija pri pomoči revnim osredotočila na spodbujanje gospodarske rasti in boj proti korupciji.

"Potrebujemo več kot samo pomoč, da sprožimo spremembe. Vpreči moramo vsa orodja, ki so nam na voljo - od diplomatskih do trgovinskih in investicijskih politik," je dejal Obama in napovedal novo ameriško razvojno politiko.

Po njegovem mnenju se je predolgo napredek v boju proti revščini meril glede na vsoto denarja, ki so ga za hrano in zdravila namenile države - postopek, ki je rešil življenja kratkoročno, a ni vedno pomagal revnim državam dolgoročno.

V 20-minutnem govoru je ameriški predsednik izpostavil to, kar so pred njim poudarjali že drugi voditelji - treba je preiti na merjenje napredka glede na dosežene cilje in ne samo na podlagi vsote denarja, ki se ga nameni za razvojne probleme.

Kriza prinesla nov pogled
Spremembe v razmišljanju o revščini in novega pristopa so nastale predvsem zaradi svetovne gospodarske krize, ki je številne zahodne države prisilila, da so oklestile svoje proračune in s tem tudi razvojno pomoč. Obama obljublja, da se kljub temu ameriška pomoč ne bo zmanjšala.

Amerika mora biti velikosrčna in trezna, je dejal Obama in napovedal, da se bodo ZDA povezale z državami, ki se zavzemajo za politike spodbujanja gospodarske rasti, odgovornosti in boja proti korupciji. Treba se je premakniti in videti, ali je dejansko kaj napredka pri izboljšanju življenskih razmer.

ZDA se ne bodo ustavile samo pri pomoči za boj proti revščini, ampak bodo roko pomoči ponudile tudi državam v tranziciji v demokracijo, iz vojne v mir, pri čemer ameriški predsednik upa, da bo v to vključen tudi Sudan, največja afriška država.

"Cilj razvoja - in kar je trenutno najbolj potrebno - je ustvarjanje razmer, da ne bo več potrebna pomoč," je dejal Obama in pojasnil, da to ne pomeni samo razdeljevanja hrane tistim, ki jo potrebujejo, ampak predvsem pomagati državam, da same razvijejo kmetijski sektor, povečajo pridelek in ga spravijo na trg.