Türku se bo v New Yorku pridružil še zunanji minister Samuel Žbogar. Foto: EPA
Türku se bo v New Yorku pridružil še zunanji minister Samuel Žbogar. Foto: EPA
Danilo Türk
Türk se v Slovenijo vrača v četrtek, v splošni razpravi 65. Generalne skupščine pa bo v soboto v imenu naše države govoril premier Borut Pahor. Foto: EPA
Türk nagovoril Generalno skupščino

Na sedežu ZN-a v New Yorku se je nadaljevala plenarna razprava približno 140 svetovnih voditeljev o osmih razvojnih ciljih in 21 tarčah v okviru teh ciljev, ki so jih leta 2000 sprejeli svetovni voditelji v New Yorku.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je že v ponedeljek poudaril, da na svetu trenutno ni pomembnejšega projekta, in udeležence pozval, naj pošljejo trdno sporočilo upanja.

Türk je kritiziral kritike, ki trdijo, da gre za neke samovoljno določene cilje, in pojasnil, da cilji izhajajo iz dolge vrste razvojnih konferenc v 90. letih prejšnjega stoletja in na podlagi njihove diagnoze so se leta 2000 določili splošni cilji.

Pri zastavljenih ciljih slovenski predsednik vidi opazen napredek, vendar do leta 2015 ne bodo dosegljivi "v tej meri, kot so bili zapisani". Sam opaža, da gospodarstvo najbolj raste v tistih delih sveta, ki to najbolj potrebujejo, na primer v Afriki.

Pomembno so trgovina in finance
Po plenarnem zasedanju je Türk v pogovoru s slovenskimi novinarji poudaril, da je pri uresničevanju deklaracije tisočletja ključnega pomena organizacija mednarodne skupnosti na področju trgovine in financ.

"Slišali smo veliko spodbudnih besed. Dosedanji rezultati so realni. Vendar če želimo doseči veliko boljše uresničevanje do leta 2015, bo treba pohiteti z mednarodnimi trgovinskimi pogajanji v okviru Dohe, treba bo okrepiti finančne prispevke v okviru Svetovne banke, revidirati kvote v Mednarodnem denarnem skladu (IMF) in razviti še druge instrumente," meni predsednik.

Glede zamisli o davku na finančne transakcije, s čimer bi dodatno financirali razvoj, je Türk dejal, da ideja ni nova, a se je mednarodna skupnost nekako boji, sam pa bi si želel pogumnejše razprave o tem. Poudaril je potrebo po večji davčni pravičnosti in učinkovitosti znotraj držav v razvoju in verjame, da bodo ti ukrepi sprejeti.

Poleg nastopa pred ZN-jem se je Türk srečal še z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, se udeležil sprejema v okviru globalne pobude nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona in sopredsedoval eni od šestih okroglih miz na temo "Nova vprašanja razvoja in pristopi k reševanju vprašanj".

Türk nagovoril Generalno skupščino