Razglasitev Bokasse za cesarja je dodobra izpraznila državno blagajno. Foto:
Razglasitev Bokasse za cesarja je dodobra izpraznila državno blagajno. Foto:
Francois Bozize
Bozize v Bokassi vidi voditelja, ki je veliko storil za Srednjeafriško republiko. Foto: EPA

V sklopu praznovanj ob 50. obletnici neodvisnosti je zdajšnji predsednik Srednejafriške republike (CAR) Francois Bozize uradno rehabilitirala nekdanjega predsednika Bokasso, ki je na oblast prišel z državnim udarom leta 1965 in s trdo roko vladal do leta 1979, ko se je moral z oblasti posloviti na enak način, kot se je z njo spoznal.

Vladavina Bokasse je eno od najbolj krutih poglavij v zgodovini ariških diktatorjev. Mučenja in uboji političnih nasprotnikov so bili na dnevnem redu in mnogi med njimi naj bi končali v kletkah levov in krokodilov v predsednikovem osebnem živalskem vrtu. Tatovom so rezali ušesa, politični nasprotnik pa so ga večkrat obtožili tudi ljudožerstva, poroča AFP.

Ko se je očitno naveličal vladati kot običajni afriški diktator, si je zaželel še nekaj bolj veličastnega in se je leta 1976 oklical za cesarja Srednjeafriškega cesarstva. Za potratno slovesnost ob kronanju leto dni pozneje je porabil na milijone dolarjev, po nekaterih podatkih tretjino proračuna in vso francosko denarno pomoč v tistem letu.

S cesarstvom do ugleda
Za razglasitev cesarstva v osrčju Afrike se je po njegovih besedah odločil, da bo to državi pomagalo, da se loči od preostale celine in si pridobi spoštovanje po svetu. A Bokassa ni dolgo ostal na prestolu samooklicanega cesarstva.

Leta 1979 je tudi sam postal žrtev državnega udara, potem ko so njegovi osebni stražarji ubili okoli sto šolarjev, ki so protestirali zaradi obveznega nakupa šolskih uniform pri podjetju, ki je bilo v lasti ene izmed predsednikovih 17 žen. Bokasso je bil strmoglavljen ob pomoči francoske vojske.

Kljub sodelovanju francoskih padalcev pri njegovem strmoglavljenju se je zatekel v Francijo, a se je nato vrnil v domovino, kjer so ga obsodili na smrt, kazen pa nato znižali na dosmrtni zapor. Leta 1993 ga je takratni predsednik Andre Kolingba izpustil iz zapora in do smrti leta 1996 je preživel v svoji vili v prestolnici Bangui.

In zakaj se je Bozize odločil za uradno rehabilitacijo in vrnitev vseh pravic? Zdajšnji predsednik pravi, da je bil Bokassa "sin naroda, ki so ga vsi spoštovali kot velikega graditelja". "Zgradil je državo, a mi smo uničili, kar je zgradil," je o svojem predhodniku dejal Bozize, ko je Bokassovi vdovi podelil državno odlikovanje.

"Seveda so bili negativni vidiki njegovih neuspehov, a svoje je odslužil v zaporu. Spomnimo se raje pozitivnih stvari, ki nam jih je zapustil," je še dejal Bozize, ki izpostavil njegovo domoljubje in velike infrastrukurne projekte, ki so bili izpeljani v času njegove vladavine.